Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia

MagyarRomânăEnglish

Anul III la un program de cursuri la Budapesta

La sfârșitul lunii februarie studenți din anul al III-lea al Departamentului de Știința Mediului au participat la cursuri de mineralogie și știința solului la Universitatea Eötvös Loránd Tudományegyetem din Budapesta. Cursurile şi orele practice au durat o săptămâmă, și erau intercalate și aplicații de teren. Organizatorul programului a fost prof. Tamás Weiszburg.

Să urmeze relatarea studenţilor despre program:

"La universitate am fost întâmpinați de Tamás Weiszburg, care ne-a arătat una dintre clădirile în care se țineau cursurile în timpul săptămânii, ne-a explicat numerotarea sălilor pentru a ne putea orienta și am vizitat una dintre colecțiile universității. Am mers apoi la Departamentul de Mineralogie, unde am avut primele noastre cursuri. În timpul orei am avut şi o practică de laborator. Am examinat suprafața și uzura plăcilor de granit ale clădirii, în funcție de locul amplasării lor și de unghiul în care se aflau față de sol.

Într-un laborator de mineralogie, un fost doctorand al profesorului Weiszburg, expert în acest domeniu al mineralogiei, ne-a explicat teoria și funcționarea microscopului electronic cu scanare. Microscopul poate fi folosit pentru a determina informațiile chimice ale probelor de sol sau de rocă, adică se pot identifica minerale din care sunt alcătuite.

Dr. Tibor Németh, lector universitar, ne-a ținut o prelegere și o activitate practică de laborator. Am pregătit probe de sol pentru analize calitative. Probele au fost cernute, apoi puse în cilindri de măsură, umplute cu apă distilată până la marcajul cilindrului, amestecate, apoi puse într-un agitator cu ultrasunete pentru a ne asigura că agregatele se separă complet, după care au fost lăsate la decantare timp de 5 ore. După o pauză pentru masa de prânz, am avut un curs teoretic și apoi ne-am întors în laborator pentru a ne termina sarcina.

După ce am terminat lucrările de laborator, am făcut o recapitulare a lecțiilor din întreaga săptămână, am primit un set de întrebări şi probleme de rezolvat și apoi am încheiat săptămâna. A doua zi dimineață, la ora 8:00, eram pe drumul de întoarcere spre Cluj-Napoca."

acum 23 zile


Ediţia a XIX-a a Conferinţei de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic

La începutul lunii aprilie va avea loc Conferinţa de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic la Debrecen, Ungaria. Anul acesta co-organizatorul nostru va fi Institutul de Cercetări Nucleare (Atommagkutató Intézet) din Debrecen. Evenimentul este deschis pentru profesori, cercetători, studenţi şi doctoranzi, şi va avea loc la 3-5 aprilie 2024.

Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul:

https://www.atomki.hu/en/events/view/780

acum o lună


Interviu cu foști studenți în cadrul Podcastului KáVéPONT

În cadrul Podcastului KáVéPONT Sapientia am discutat cu speologii Fábián Botond și Zsigmond Péter, doi foști studenți ai noștri, despre salvarea speologului Mark Dickey din peștera Morca (Turcia).

acum 5 luni


Admitere, sesiunea toamnă, 2023

acum 9 luni


Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro