MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Erasmus /

2018.12.18.

Diákunk az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában

A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában, Budapesten (Magyarország) végzett szakmai gyakorlatot Kántor Izolda, másodéves mesterszakos hallgatónk.

Az Erasmus+ program lehetőséget adott, hogy 3 hónap szakmai gyakorlatot teljesítsek Budapesten, tapasztalataimat és tudásomat bővítsem. Szakmai gyakorlatomat a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában (MTA TTK) végeztem, 2018. szeptember 10 – december 10. periódusában.

Szerencsésnek éreztem magam, ugyanis nem idegen helyre mentem szakmai gyakorlatra, mivel az MTA TTK kollégáival már együtt dolgozhattam egy hónapot, a Makovecz-ösztöndíjnak köszönhetően. Az első hetek már könnyebben teltek, mivel az ún. beszokáson már rég túlestem. Minden ismerős volt számomra. Nem keresgéltem 10 perceket a laborfelszereléseket, mint ahogy februári első heteimben tettem.

Saját kutatási témám mellett betekintést nyertem a szerves és szervetlen kémiába egyaránt, láthattam, hogy más kutatócsoportok mivel foglalkoznak. Én a plazmakémiai kutatócsoportban dolgozhattam, ahol nagyon sok technikát és módszert láttam. Sok mindent megtanultam a plazmáról és annak felhasználásáról. Az én témám is valamilyen szinten kapcsolódik a plazmához, ugyanis környezeti minták elemösszetételét tudjuk meghatározni a plazmaláng segítségével.

Napi feladataim mindig változtak, de mégis legtöbbet egy ICP-OES nevezetű műszerrel dolgoztam. A műszer induktív csatolású plazmával működő optikai emissziós spektrométer, amely a benne levő plazmalángnak köszönhetően az oldatba vitt mintákból egyidejűleg képes meghatározni 70-80 elemet. Tulajdonképpen ennek a műszernek a segítségével meghatározhatók a mintákban levő szervetlen összetevők, vagyis az elemek és azok koncentrációi. Nemcsak a műszer használatát sajátítottam el, hanem a kapott jelek (spektrumok) kiértékelését és az adatok feldolgozását.

Továbbá nagyon sok mintakezelési módszert tanulhattam. Itt megemlíteném a mikrohullámú feltáró berendezést. A mikróhullámnak köszönhetően jóval rövidebbé válik a minták ásványi anyag tartalmának az oldatba vitele és sokkal hatékonyabb is, mint a hagyományos feltáró módszerek.

Elsajátítottam a tömegspektrometriás méréseket is, egy ICP-MS műszert használva, amely a mostani nyomanalitikai vizsgálatokban egy nagyon korszerű és megbízható módszer. Ez a tömegspektrométer annyira érzékeny műszer, hogy már a kis koncentrációk (µg/l) is mérhetők vele.

Azért emeltem ki ezeket a módszereket részletesebben, mivel számomra ezek a módszerek mindig álomképek voltak. De a szakmai gyakorlat segítségével igenis dolgozhattam és megtanulhattam ezeket a módszereket, melyek az analitika legkorszerűbb műszerei és technikái. Kevés kutatóintézet vagy egyetem mondhatja el, hogy rendelkezik ezekkel a műszerekkel.

Napi szinten újabb feladatokkal és módszerekkel találkoztam. A munkatársak nagyon közvetlenek és segítőkészek voltak, lassan már kollégájukként kezeltek. Folyamatosan, nagy örömmel magyarázták el mindig azt, hogy mivel foglalkoznak. Bizalommal fordultak hozzám, és megengedték, hogy besegítsek mindennapos kutatásaikban. Szakmai gyakorlatom során egy csodálatos környezetben dolgozhattam, és úgy érzem, hogy tényleg szakmai gyakorlatnak mondható, tényleg szakmát láttam és tanultam, azáltal, hogy dolgozhattam benne. Úgy érzem, hogy ez a gyakorlat nagy lépést jelent karrierem elindításában, és sok kapu nyílt meg előttem. Azáltal, hogy mondhatom, hogy rendelkezem némi szakmai tapasztalattal, már hasonló területen dolgozó cégek jóval nyitottabbak felém.

A reggeltől estig tartó labormunka mellett persze nem maradhatott el a városnézés, múzeumok, galériák és Budapest nevezetességeinek a meglátogatása. Csodálatosnak tartom Budapestet. A lehetőségek városa. Gyönyörű volt este elhajózni a Duna egy részén. Felejthetetlen élmény volt a Budai vár és a kilátás onnan fentről.

Az Erasmus+ programnak köszönhetem ezt a sok szép, csodálatos élményt, valamint azt, hogy szakmailag ennyit tanulhattam és fejlődhettem. Betekintést nyerhettem egy rangosabb kutatóintézet mindennapjaiban és kapcsolatokat építhettem. Továbbá ez a kiutazás szolgáltatta számomra azt, hogy szakmailag elinduljak, és a jövőm úgymond kialakuljon, ugyanis tovább szeretnének velem dolgozni. Kaptam egy projektmunkát tőlük, amely közös kutatási lehetőséget jelent, és persze a doktori képzést is el szeretném végezni a továbbiakban. Ebben mind a kutatócsoportom teljes mértékben támogat, és nyitottak a további együttműködésre.

Hírek

Őszi túra a Túri-hasadékban

Októberben végigjártuk a diákokkal a remekül kiépített Túri-hasadék Natura 2000 természetvédelmi területet, ahol a terület morfológiai és környezeti jellemzőivel fedeztük fel. Nem volt akadálymentes a terep de ha könnyű lett volna akkor nem olyan izgalmas.

17 órája

 

Herman Ottó-éremmel tüntették ki Tonk Szende kollégánkat

Herman Ottó-éremmel tüntette ki a Magyar Természettudományi Társulat tanszékünk oktatóját, dr. Tonk Szende egyetemi docenst.

20 napja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro