Környezettudomány Tanszék, Sapientia EMTE

MagyarRomânăEnglish

XIII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia

Tanszékünk és az Enviro Scientia Egyesület közös szervezésében  kerül sor a XIII.  Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciára 2017 április 5-8. között, Kolozsváron.

A konfernecia célja a Kárpát-medencében folyó környezeti kutatások legfrissebb eredményeinek ismertetése, valamint elméleti és gyakorlati problémák megvitatása. A konferencia célja továbbá a környezettudatosság, a környezeti nevelés és a kutatási eredmények hasznosítási fontosságának hangsúlyozása. A rendezvénnyel kapcsolatos részletek a konferencia honlapján olvashatók.

9 napja


Túrázás Bélavárán

Március 15-én tanszékünk egynapos túrát szervezett a Bélavára Természetvédelmi Területre (Rezervaţia Naturală Şesul Craiului – Scăriţa Belioara), amely az Erdélyi-szigethegység egyik látványosságának számít. A csapatösszerázó tanulmányi úton több évfolyam diákjai vettek részt.

Bélavára (Scăriţa-Belioara) a fehér szikláinak várra emlékeztető elhelyezkedése miatt kapta a vár nevet. Utunkat Felsőpodsága (Poşaga de Sus) faluban kezdtük, majd egy erdei ösvényen felkapaszkodva gyönyörű alpesi táj tárult elénk, elhagyott pásztorszállásokkal és a Bélavára fehérlő szikláinak felejthetetlen látványával. Túránk hegymászással folytatódott, a kijelölt ösvényen feljutottunk a sziklacsúcsokra, 1384 m-en elérve a legmagasabb csúcsot. A magasból elénk tárult az Aranyos folyó völgye, délre a Torockói-hegység, észak felé pedig a hófödte Öreghavas (Muntele Mare). Utunkat körben zárva leereszkedtünk a faluba, miközben számos kikeleti hóvirágot (Galanthus nivalis), nemes májvirágot (Anemone hepatica) és leánykökörcsint (Pulsatilla grandis) láttunk.

9 napja


Geomorfológia terepgyakorlat, 2017. február 28.

A másodéves környezettudomány szakos hallgatók idei első geomorfológia terepgyakorlatára február utolsó napján került sor. A terepezés helyszínéül a Zsibó közelében levő Sárkánykert és a mojgrádi Porolissum római kasztrum környezete szolgált.

15 napja


Erasmus+ oktatói mobilitási program a Szegedi Tudományegyetemen

Január 30 és február 3 közötti időszakban tanszékünk három oktatója és laboránsa, a két intézmény közötti hagyományos jó együttműködés folytatásaként, a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai és Növénybiológiai Tanszékét látogatta meg az Erasmus+ oktatói mobilitási program keretén belül, ahol előadásokat tartottak, további hallgatói és oktatói csereprogramok részleteit beszélték meg, közös terepgyakorlatokat és kutatói programokat terveztek.

2 hónapja


Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro