Környezettudomány Tanszék, Sapientia EMTE

MagyarRomânăEnglish

XVII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia

A XVII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciára 2022 április 6-9 között kerül sor, karunk épületében, Kolozsváron. Az on-line jelentkezés határideje 2021. december 21. A részletek a konferencia honlapján olvashatók.

1 hónapja


Beszélgetés Poszet Szilárd geográfussal a Tordatúri-hasadékról

A tordaitól nem messze található Túri-hasadék gyönyörű kirándulóhely és országos jelentőségű Natura 2000-es természetvédelmi terület, ám valahogy a túrázók, kirándulók figyelmét gyakran elkerüli, kevesen ismerik. Méreteiben és arányaiban kisebb, mint „nagyobbik testvére”, a Tordai-hasadék, és sokkal rejtettebb is, nehezebb bejárni, mivel nem annyira kiépített, így a kalandra vágyóknak talán izgalmasabb is lehet.- a Maszol.ro portálról

2 hónapja


Sapientiás diákok nyerték az MCC Smart City Challenge 2021 versenyt

Az Innovative Future nevű csapat tagjai Ilyés Kinga (Jog, IV. év), Oláh Erik (NKET, III. év), Siklodi Lilla (KT, II. év).

Ilyés Kinga így számol be a versenyről:

,,A verseny döntőjének a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont.

A megnyitót követően egy kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt, melyet a kormányzati tervezetek bemutatása követett. A bemutatók két kategóriába voltak csoportosítva: okos városok, illetve okos falvak.

A mezőny nagyon erős volt, minden csapat kreatív és különleges ötleteket mutatott be a zsűrinek. A projektünk az okos falu kategóriába került bemutatásra, célja egy fiktív okos falu kormányzati tervezetének ismertetése volt. A zsűrinek kiemelten tetszett, hogy kormányzati tervezetünk megírásakor a közösséget helyeztük a középpontba, a feltett kérdésekre pedig kifejezetten lelkesen válaszoltunk.

Védésünkben alkalmunk nyílt megmutatni, hogy e téma több szempontból megközelíthető: Lilla rávilágított az okos falu környezetre gyakorolt számos optimális hatására, Erik nemzetközi kitekintésből mutatott rá az okos falumodell implementálásának szükségességére, én pedig jogi nézőpontból vizsgáltam a témat. Nagyon jó élmény volt együtt dolgozni, és főleg a védést illetően kifejezetten előnyös volt, hogy csapatunkat három különböző tudományterületről érkező diák alkotta. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy külhoni magyarokként képviselhettük egyetemünket az MCC-DJP Smart Village Challange döntőjében.

Meg szeretnénk említeni azt is, hogy a verseny egy mentoridőszakot is magába foglalt, amely során megismertük Paczér Balázst, aki számos jó tanácsot, ötletet adott projektünk megírásához.

Nagyon hálásak vagyunk ugyanakkor az elnyert első helyezésért, viszont mindez nem jöhetett volna össze az egyetem, de főleg Rápó Eszter támogatása nélkül. Ezúton, csapatunk nevében, meg szeretném köszönni neki számottevő, nagylelkű segítségét."

2 hónapja


Elindult a jelentkezés a Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny Erdélyi fordulójára

A XXXII. Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia Verseny a biológia iránt érdeklődőmagyarul tanuló VII. és VIII. osztályos általános iskolásoknak szól Felvidéktől Erdélyig, Vajdaságtól Kárpátaljáig.

Az idei tanévben hatodik alkalommal nyílik lehetőség egy külön erdélyi forduló megszervezésére a Magyar Természettudományi Társulat, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, valamint a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége együttműködése révén.

Jelentkezési határidő: 2022. február 4.

A versennyel kapcsolatos részletek ITT találhatók.

2 hónapja


Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro