Környezettudomány Tanszék, Sapientia EMTE

MagyarRomânăEnglish

Interjú volt diákjainkkal a KáVéPONT Sapientia Podcast keretében

A KáVéPONT Sapientia Podcast harmadik évadának nyitóinterjújában két barlangász diákunkkal, Fábián Botonddal és Zsigmond Péterrel beszélgettünk a Morca barlangban rekedt amerikai barlangász mentési akciójáról.

Nemrég villámgyorsan járta be a hazai és nemzetközi sajtót a hír, miszerint egy barlangász kutatócsoport élet-halál harcot vívott az idővel, hogy megmentsék társukat.
A Morca Törökország harmadik legmélyebb barlangja, mely szűk és vertikális járatai miatt igen nehéz terep is. Egy egészségügyi probléma következtében a nagy tapasztalattal rendelkező amerikai barlangászt, Mark Dickey-t kellett felszínre hozni 1040 méter mélyből.
A nemzetközi mentőakció sikeresen zárult, 58 nap alatt körülbelül 200 ember segédkezett.

A kutatócsoport, majd a mentőcsapat tagja volt két volt hallgatónk, Fábián Botond és Zsigmond Péter, mindketten a Környezettudomány szakon végeztek s tagjai a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klubnak, amely évek óta részt vesz a Taurusz-hegységben található Morca-barlang kutatásában.

21 napja


Felvételi, 2023 ősz

Idén a felvételi a Környezettudomány Tanszék szakjaira augusztus 28 - szeptember 12 között zajlik. A mesterképzésre az iratkozás mellett interjúra is sor kerül szeptember 13-án.

Környezettudomány alapképzés és Környezetvédelem és Monitoring mesterképzés

4 hónapja


Zöld Percek az Agnus Rádiónál

Tavasszal két kollégánk interjút adott az Agnus Rádió  Zöld Percek rovatában. Lukács Orsolya műsorvezető  az energiaválságról beszélgetett dr. Néda Tamás fizikussal és az ivóvízről dr. Zsigmond Andrea-Rebeka kémikussal.

Energiaválság dr. Néda Tamás fizikussal

agnusradio.ro · Zöld Percek - Energiaválság

 

Az ivóvízről dr. Zsigmond Andrea-Rebeka kémikussal

 

4 hónapja


Diákjaink sikeres részvétele a XXVI. ETDK-án

Idén három hallgatónk vett részt a KMDSZ által szervezett XXVI. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián. Mind a hárman helyezést értek el a Környezettudomány szekcióban, a két első helyezett pedig részt vehet a 2025-ben megszervezésre kerülő OTDK-án.

 

Hallgató Dolgozat címe Vezetőtanár(ok) Helyezés
András Bernadett Székelyföldi ásványvízforrások kémiai, geokémiai és mikrobiológiai jellemzése dr. Zsigmond Andrea-Rebeka egyetemi adjunktus  és  dr. Máthé István, egyetemi docens I. díj
Siklodi Lilla Erdélyi szarvasgombagyűjtők ember-természet kapcsolatának és a fenntartható szarvasgombagyűjtés lehetőségeinek a tanulmányozása dr. Urák István, egyetemi docens I. díj
Nemes Bernadett-Csilla Szováta-környéki forrásvizek mikrobiológiai és kémiai jellemzése dr. Zsigmond Andrea-Rebeka egyetemi adjunktus  és  dr. Máthé István, egyetemi docens III. díj

Gratulálunk hallgatóinknak és a felkészítő tanároknak!

6 hónapja


Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro