Környezettudomány Tanszék, Sapientia EMTE

MagyarRomânăEnglish

Felvételi, 2023 ősz

Idén a felvételi a Környezettudomány Tanszék szakjaira augusztus 28 - szeptember 12 között zajlik. A mesterképzésre az iratkozás mellett interjúra is sor kerül szeptember 13-án.

Környezettudomány alapképzés és Környezetvédelem és Monitoring mesterképzés

2 hónapja


Zöld Percek az Agnus Rádiónál

Tavasszal két kollégánk interjút adott az Agnus Rádió  Zöld Percek rovatában. Lukács Orsolya műsorvezető  az energiaválságról beszélgetett dr. Néda Tamás fizikussal és az ivóvízről dr. Zsigmond Andrea-Rebeka kémikussal.

Energiaválság dr. Néda Tamás fizikussal

agnusradio.ro · Zöld Percek - Energiaválság

 

Az ivóvízről dr. Zsigmond Andrea-Rebeka kémikussal

 

2 hónapja


Diákjaink sikeres részvétele a XXVI. ETDK-án

Idén három hallgatónk vett részt a KMDSZ által szervezett XXVI. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián. Mind a hárman helyezést értek el a Környezettudomány szekcióban, a két első helyezett pedig részt vehet a 2025-ben megszervezésre kerülő OTDK-án.

 

Hallgató Dolgozat címe Vezetőtanár(ok) Helyezés
András Bernadett Székelyföldi ásványvízforrások kémiai, geokémiai és mikrobiológiai jellemzése dr. Zsigmond Andrea-Rebeka egyetemi adjunktus  és  dr. Máthé István, egyetemi docens I. díj
Siklodi Lilla Erdélyi szarvasgombagyűjtők ember-természet kapcsolatának és a fenntartható szarvasgombagyűjtés lehetőségeinek a tanulmányozása dr. Urák István, egyetemi docens I. díj
Nemes Bernadett-Csilla Szováta-környéki forrásvizek mikrobiológiai és kémiai jellemzése dr. Zsigmond Andrea-Rebeka egyetemi adjunktus  és  dr. Máthé István, egyetemi docens III. díj

Gratulálunk hallgatóinknak és a felkészítő tanároknak!

4 hónapja


KáVéPONT újabb epizódja dr. Poszet Szilárddal

A KáVéPONT Sapientia aktuális epizódjában dr. Poszet Szilárd egyetemi adjunktus, a Környezettudomány Tanszék vezetője, akinek a szakterülete a geomorfológia, a klímaváltozás hiedelmeit és tényeit tárja elénk. A műsor moderátora Török Ferenc.

A beszélgetésben a következő témákat érintették:

Mit jelent az éghajlat? Nem lehet a rendszerből elkülöníteni, mert kapcsolatban van a földfelszínnel, az óceánokkal, a nappal, sokminden befolyásolja azt, hogy milyen az éghajlatunk. A földtörténeti korszakok alatt számos alkalommal változott, ennek mérése viszont csupán 200 évvel ezelőtt kezdődött, ebben az időszakban pedig globális szinten 1.5 fokot emelkedett a hőmérséklet.

A nyár melegebb, a tél hidegebb, a tavasz és az ősz megrövidült. Mik az okai? Milyen hatása van ennek az emberi életekre?

Mik azok az éghajlati övek és milyen befolyással bírnak a környezeti változásokra? Mitől változnak az éghajlati övek?

Az utolsó mini-jégkorszak az 1600-as évektől az 1800-as évekig tartott. Érzékelhetően nagyon lecsökkent a hőmérséklet, ami kimutatható a jégfúrásmintáktól elkezdve, a festményeken keresztül a faévgyűrű-vizsgálatig számos helyen.

6 hónapja


Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro