Környezettudomány Tanszék, Sapientia EMTE

MagyarRomânăEnglish

Balázs Ferenc Ifjúsági Díjat nyert hallgatónk, András Bernadett

Az Országos Magyar Diákszervezet által meghirdetett Balázs Ferenc Ifjúsági Díj egyik nyertese harmadéves hallgatónk, András Bernadett, aki a XXV. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián bemutatott dolgozatával pályázott.

A Balázs Ferenc-díj a tudományos diákkonferenciákon bemutatott tudományos dolgozatokért odaítélt elismerés, amelyet olyan diákok kapnak, akiknek kutatása értékteremtő a romániai közösség számára. Idén a 2020–2022 közötti Tudományos Diákköri Konferenciákon résztvevő diákok jelentkezhettek a díjra. Számos különböző kutatási területről, illetve a legtöbb tudományos diákköri konferenciáról került be közel száz dolgozat, András Bernadett pedig a hat nyertes egyike lett.

Idén tavasszal Bernadett II. díjat kapott a XXV. Reál és Humántudományi ETDK Kémia szekciójában A Csíki-medence természetes ásványvizeinek kémiai és mikrobiológiai vizsgálata című dolgozatával. Ezzel a dolgozattal pályázta meg az OMDSZ által meghirdetett Balázs Ferenc Ifjúsági Díjat. A kutatások két tanszéken folytak: a Kolozsvári Kar Környezettudomány Tanszékén dr. Zsigmond Andrea adjunktus vezetésével, és a Csíkszeredai Kar Biomérnöki Tanszékén, dr. Máthé István docens vezetésével.

A díjak átadására és a dolgozatok bemutatására november 26-án került sor Temesváron, a II. Tehetséghíd Tudományszervezési Konferencián.

5 napja


Ősz az Öreg-havason

A Környezettudomány Tanszék hallgatói és a Média Tanszék néhány „tiszteletbeli környezettudományos” hallgatója terepgyakorlatra ment az Öreg-havas legmagasabb csúcsáig (1826 m) és vissza.

Az Öreg-havas (a Gyalui-havasokkal együtt) az Erdélyi-szigethegység legnagyobb kiterjedésű masszívuma. Földtani és kőzettani szempontból nagyon változatos és komplex terület, ahol a kristályos paláktól, a gránit tömbökön át egészen a mészkövekig sokféle kőzettípus megtalálható. Kisbányáról indultunk neki a  gyephavasi gerinctúrának, kora reggel amikor a hangulat még elég fagyos volt, de miközben átvágtunk a fenyőerdők szintjén és átgázoltunk a sűrű borókáson mindenki felmelegedett. Mikor az Apró-kövek gránittömbjeihez értünk már sütött a nap. Innen, rövid pihenő és kiselőadás után, leereszkedtünk a süppedős dagadólápokhoz, erre rövidítettünk hogy ne az úton baktassunk, mert ott kevesebb a látnivaló. Ennek az lett a következménye, hogy aki eddig megúszta szárazon, most az is vizes lett. Miután kikászálódtunk a lápból felkaptattunk az Öreg-havasi csúcshoz és az ott található radarállomáshoz. Innen végül a fenyveseken keresztül visszakanyarodtunk az autókhoz. Néhány félreeső hely kivételével (például a lápok és sűrűbb erdőfoltok) mindenhol erőteljesen érezhető az ember jelenléte és környezetre gyakorolt hatása.

Jégesőben és hirtelen lezúduló záporesőben indultunk vissza Kolozsvárra, de a város határában még megálltunk. A terepi kiszállásunk záróakordja a Bivalyos-rét volt, ahol az antropogén hatás még erőteljesebb nyomai figyelhetők meg.

1 hónapja


Megjelent kollégánk, dr. Zsigmond Andrea jegyzete

dr. Zsigmond Andrea-Rebeka, a Környezettudomány Tanszék oktatója Adatfeldolgozás alapjai R-rel. Alkalmazások a környezettudományban címmel publikálta új könyvét.

A könyv segítséget nyújt az adatfeldolgozásban kevésbé jártas hallgatóknak abban, hogy megértsék a legalapvetőbb statisztikai próbák működését, jól megtervezett környezettudományos kutatásokat végezhessenek, és értelmezni tudják a nemzetközi tudományos közlemények eredményeit. Ugyanakkor hasznos útmutató az R statisztikai szoftvercsomaghoz, amely szabadon hozzáférhető, és amelyet egyre szélesebb körben használnak a tudományos világban, hiszen tág lehetőségeket kínál a legkülönfélébb adatelemzésekhez. A könyv nyolc fejezetre tagolódik, és az adatfeldolgozás alapfogalmainak tisztázása után útmutatót ad a tudományos kutatás megtervezésénél kulcsszerepet játszó szempontokhoz, részletezi az R nyelvezetét, kitér néhány egyszerű ábra szerkesztésére, és megismerteti a környezettudományban használt leggyakoribb hipotézisvizsgálatokat.

Az R nyelvezetének elsajátítása hosszas időbe telik, és rendszeres gyakorlást igényel, viszont a siker biztosított. Nagy előnye ennek a programnak az, hogy minden lehetőséget megnyit az adatfeldolgozás előtt. Gyakorlatilag nincs olyan statisztikai művelet, olyan számítás, olyan próba, amelyet R-ben ne lehetne elvégezni. Az ingyenessége mellett ez a tulajdonsága az, ami miatt egyre inkább szélesebb körben használják.

A könyv a Scientia kiadónál kapható, a Mátyás király u. 4 szám alatt.

2 hónapja


Felvételi, 2022 ősz

A részletek elérhetők ITT.

5 hónapja


Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro