Környezettudomány Tanszék, Sapientia EMTE

MagyarRomânăEnglish

Felvételi, 2022 ősz

A részletek elérhetők ITT.

1 hónapja


Görögországi terepgyakorlat, 2022

Két év kimaradás után idén május-júniusban sor került a görögországi terepgyakorlatra, amelyen a Környezettudmány Tanszék hallgatóihoz csatlakoztak az agrármérnöki és erdőmérnöki szakok hallgatói is.

A terepgyakorlatnak az Olimposz-hegység lábánál fekvő Leptokarya település adott otthont. A hét nap alatt számos programra sor került: túrázás a környéken, a tengerparton, látogatás Platamonas váránál, hajóút Skiathosra, az Olimposz-hegység meghódítása. Sok érdekes faj került elő, köztük a sárga vakkígyó (Xerotyphlops vermicularis), az égei mezei skorpió (Mesobuthus gibbosus), a mór teknős (Testudo graeca), a görög teknős (Testudo hermanni), az öves szkolopendra (Scolopendra cingulata). Utolsó nap a csapatok bemutatót tartottak a terepen begyűjtött és fotózott növény- és állatfajokról, illetve a tengervízzel kapcsolatos kémiai elemzésekről.

A terepgyakorlatról Ilyés Dániel és Fekete Tímea média szakos hallgatók egy kis filmet készítettek, ami alább megtekinthető.

1 hónapja


Terepgyakorlat a Torockó-hegység északi részén

Diákjainkkal a védett területek és a geomorfológia tárgyak keretén belül terepgyakorlaton voltunk a Torockó-hegység északi részén.

Aranyoslonkáról indulva a Bedellő-hegység előterén végigmenve értünk el a mésztufán átbukó Sipote-vízeséshez. Innen a szintkülönbséggel mit sem törődve felkapaszkodtunk a Bedellő kilátójához (1180 m) és a Sárkányok-kapujának sziklaívéhez.

3 hónapja


Dr. Weiszburg Tamás beszél a lítiumbányák környezeti vonatkozásairól

A 21. században a villamosáram-termelés és -tárolás felértékelődött, de mi a helyzet a mindenki által ismert lítiummal,  milyen hatásai vannak a kitermelési folyamatnak a környezetre? Dr. Weiszburg Tamás a „Fókuszban” című műsor keretében a szerbiai lítiumbánya ügyét járta körül.

6 hónapja


Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro