Környezettudomány Tanszék, Sapientia EMTE

MagyarRomânăEnglish

Megjelent kollégáink új publikációja a tőzeglápokról

A Kutatási Programok Intézete és a Domus Hungarica Scientia et Artium által finanszírozott tanszéki kutatás eredményeit februárban publikálta a Springer kiadó.

A kutatók arra keresték a választ, hogy a mozaikos élőhely milyen hatást gyakorol a pókközösségre egy máramarosi tőzeglápban. A Vlăşinescu tőzeglápnak sajátos jelleget ad a szétszórtan előforduló közönséges csarab (Calluna vulgaris). A pókközösség eleve különleges egy lápban, viszont a csarab jelenléte megoszthatja a fajokat a nyílt rész és az alacsony, bozótos élőhely között. Ennek felderítésére kollégáink havi rendszerességgel jártak mintát venni a lápra 2017 április–október között. A fajmeghatározást követően kiderült, hogy a csarab 70, míg a nyílt rész 59 pókfajnak ad otthont, az egyedszám hasonlóan szignifikánsan nagyobb volt a csarabban (4152), mint a nyílt részen (1950). Mindössze 36 faj fordult elő mindkét élőhelyen. A csarabról begyűjtött pókok között a kisebb méretűek és a hálószövők gyakrabban fordultak elő. A csarab jelenléte tehát jelentősen hozzájárul a pókközösség fajgazdagságához a Vlăşinescu lápban, értékét néhány veszélyeztett és ritka faj jelenléte is növeli.

A cikk elérhetősége: https://link.springer.com/article/10.1007/s10841-023-00465-z.

27 napja


Domus Emléklappal tüntették ki oktatónkat

A Magyar Tudományos Akadémia 25 évvel ezelőtt, 1997-ben indította el a Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot. Kollégánk, dr. Urák István docens egyike a legsikeresebb pályázóknak.

Az elmúlt 25 év legsikeresebb Domus ösztöndíjasainak kitüntetésére a budapesti Domus 25 konferencián, 2022. november 28-án került sor. A kitüntetettek között szerepel dr. Bitay Enikő, a Marosvásárhelyi Kar egyetemi tanára és dr. Tamási Zsolt óraadós oktatónk, valamint dr. Urák István kollégánk.

4 hónapja


Balázs Ferenc Ifjúsági Díjat nyert hallgatónk, András Bernadett

Az Országos Magyar Diákszervezet által meghirdetett Balázs Ferenc Ifjúsági Díj egyik nyertese harmadéves hallgatónk, András Bernadett, aki a XXV. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián bemutatott dolgozatával pályázott.

A Balázs Ferenc-díj a tudományos diákkonferenciákon bemutatott tudományos dolgozatokért odaítélt elismerés, amelyet olyan diákok kapnak, akiknek kutatása értékteremtő a romániai közösség számára. Idén a 2020–2022 közötti Tudományos Diákköri Konferenciákon résztvevő diákok jelentkezhettek a díjra. Számos különböző kutatási területről, illetve a legtöbb tudományos diákköri konferenciáról került be közel száz dolgozat, András Bernadett pedig a hat nyertes egyike lett.

Idén tavasszal Bernadett II. díjat kapott a XXV. Reál és Humántudományi ETDK Kémia szekciójában A Csíki-medence természetes ásványvizeinek kémiai és mikrobiológiai vizsgálata című dolgozatával. Ezzel a dolgozattal pályázta meg az OMDSZ által meghirdetett Balázs Ferenc Ifjúsági Díjat. A kutatások két tanszéken folytak: a Kolozsvári Kar Környezettudomány Tanszékén dr. Zsigmond Andrea adjunktus vezetésével, és a Csíkszeredai Kar Biomérnöki Tanszékén, dr. Máthé István docens vezetésével.

A díjak átadására és a dolgozatok bemutatására november 26-án került sor Temesváron, a II. Tehetséghíd Tudományszervezési Konferencián.

4 hónapja


Ősz az Öreg-havason

A Környezettudomány Tanszék hallgatói és a Média Tanszék néhány „tiszteletbeli környezettudományos” hallgatója terepgyakorlatra ment az Öreg-havas legmagasabb csúcsáig (1826 m) és vissza.

Az Öreg-havas (a Gyalui-havasokkal együtt) az Erdélyi-szigethegység legnagyobb kiterjedésű masszívuma. Földtani és kőzettani szempontból nagyon változatos és komplex terület, ahol a kristályos paláktól, a gránit tömbökön át egészen a mészkövekig sokféle kőzettípus megtalálható. Kisbányáról indultunk neki a  gyephavasi gerinctúrának, kora reggel amikor a hangulat még elég fagyos volt, de miközben átvágtunk a fenyőerdők szintjén és átgázoltunk a sűrű borókáson mindenki felmelegedett. Mikor az Apró-kövek gránittömbjeihez értünk már sütött a nap. Innen, rövid pihenő és kiselőadás után, leereszkedtünk a süppedős dagadólápokhoz, erre rövidítettünk hogy ne az úton baktassunk, mert ott kevesebb a látnivaló. Ennek az lett a következménye, hogy aki eddig megúszta szárazon, most az is vizes lett. Miután kikászálódtunk a lápból felkaptattunk az Öreg-havasi csúcshoz és az ott található radarállomáshoz. Innen végül a fenyveseken keresztül visszakanyarodtunk az autókhoz. Néhány félreeső hely kivételével (például a lápok és sűrűbb erdőfoltok) mindenhol erőteljesen érezhető az ember jelenléte és környezetre gyakorolt hatása.

Jégesőben és hirtelen lezúduló záporesőben indultunk vissza Kolozsvárra, de a város határában még megálltunk. A terepi kiszállásunk záróakordja a Bivalyos-rét volt, ahol az antropogén hatás még erőteljesebb nyomai figyelhetők meg.

5 hónapja


Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro