Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia

MagyarRomânăEnglish

A XVI-a ediţie a Conferinţei internaţionale de ştiinţa mediului în Bazinul Carpatic

În acest an ediţia a 16-a a Conferinţei internaţionale de ştiinţa mediului în Bazinul Carpatic va avea loc la 1-4 aprilie. Gazda conferinţei va fi Universitatea Eötvös Loránd Tudományegytem din Budapesta.

Conferinţa va fi susţinută în limba maghiară şi engleză.

Detalii despre conferinţă pot fi citite pe site-ul conferinţei în limba engleză: KMKTK 2020.

Data limită pentru înscrieri este 31 ianuarie 2020.

acum 19 zile


Călători în lumea mare cu dr. György Farkas

În data de 12 decembrie, la ora 18:00 va avea loc prima prezentare în cadrul unei noi sesiuni organizată de către facultatea noastră, intitulată Călători în lumea mare. Primul prezenatator va fi dr. György Farkas, cine ne va călăuzi în Parcurile Naționale din America de Nord.

acum 2 luni


Prezentare de carte în cadrul Serilor Academice

În data de 9 noiembrie a avut loc o prezentare de carte în cadrul Departmentului de Știința Mediului, cu participarea autorilor Réka Incze, Csaba Jánosi, Zoltán Kisgyörgy. Cartea intitulată Mofetele din Ținutul Secuiesc a luat naștere din dorința autorilor de a cerceta și de a promova proprietățile fizico-chimice și efectele benefice asupra sănătății a principalelor mofete din Ținutul Secuiesc.

După prezentarea generală a conținutului cărții, autorii au răspuns la întrebări, cu această ocazie povestind și multe dintre trăirile lor personale și chiar din legendele locale legate de mofetele emanatoare de CO2 din regiunile investigate. Cartea constituie un valoros adaos interdisciplinar la cunoștințele noastre legate de bogățiile naturale ale Ținutului Secuiesc.

 

acum 2 luni


Seară Academică cu etnoecologul Zsolt Molnár

În noiembrie (6-7) universitatea noastră a găzduit un invitat special, respectiv pe dr. Zsolt Molnár (botanist, expert în etnoecologie), consilier științific al Centrului de Cercetări Ecologice al Academiei Maghiare de Științe.

Cercetătorul a ținut o prelegere despre cunoștințele ecologice tradiționale ale ciobanilor și importanța acestora pentru conservarea naturii. În urma acestui eveniment, cercetătorii, doctoranzii și studenții și-au putut împărtăși întrebările metodologice și experiențele de cercetare în cadrul unui atelier.

Mesajele evenimentelor au evidențiat importanța cunoștințelor ecologice tradiționale și a cunoștințelor bazate pe experiență despre natură (ex. agricultura tradițională, pășunatul) ca sursă vulnerabilă de inspirație pentru conservarea naturii. Aceste forme de cunoaștere sunt complementare cunoștințelor teoretice și, în multe cazuri, au fost deja implementate ca cele mai bune practici de management al habitatelor semi-naturale. Acest subiect este abordabil de multe discipline (ex. botanică, antropologie, etnografie, științe agricole, ecologie și etologie), prin urmare, este important să existe un dialog între cercetători, dar, mai ales, să avem o cooperare bazată pe încredere cu localnicii.

Cunoștințele tradiționale și experimentale primesc o atenție din ce în ce mai mare pe forumurile internaționale, dar sunt foarte vulnerabile din cauza globalizării. Din păcate, acest subiect este mai puțin cercetat, dar oferă oportunități promițătoare cercetătorilor.

acum 2 luni


Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro