Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia

MagyarRomânăEnglish

Colegul nostru a primit o diplomă omagială de la Academia Maghiară de Științe

Academia Maghiară de Știință în 1997 a lansdat programul de burse științifice Domus Hungarica Scientiarum et Artium. Colegul nostru dr. István Urák este unul dintre cei mai de succes aplicanți.

acum 2 luni


Premiul Balázs Ferenc i-a fost acordat studentei noastre András Bernadett

Uniunea Organizațiilor Studențești Maghiare din România a acordat premiul Balázs Ferenc studentei noastre András Bernadett, care a participat cu lucrarea ei prezentată la a XXV-a ediție a Conferinței Științifice a Studenților din Transilvania organizată în primăvara anului 2022 la Cluj-Napoca.

Studenta noastră a fost unul din cei șase premiați din aproape o sută de aplicanți. Tema lucrării ei a fost Evaluarea chimică și microbiologică a unor izvoare de apă minerală din Bazinul Ciucului (județul Harghita). Cercetările au fost realizate în cooperare cu Departamentul de Bioinginerie de la Facultatea din Miercurea-Ciuc, sub tutelajul dnei dr. Andreea Zsigmond, lector univ., chimist şi István Máthé, conferenţiar univ., biolog. Premierea și prezentarea lucrărilor a avut loc la Timișoara în cadrul unei conferințe științifice în data de 26 noiembrie 2022.

acum 2 luni


Toamană pe Muntele Mare

Studenţii noştri împreună cu studenţii Departamentului Media au participat la o excursie tematică la Muntele Mare, atingând vârful de 1826 m.

acum 4 luni


A fost publicată cartea colegei noastre dr. Andreea Zsigmond

A apărut recent cartea intitulată Procesarea datelor cu R. Aplicaţii în ştiinţa mediului scrisă de către colega noastră dr. Andreea-Rebeka Zsigmond.

Cartea este destinată studenţilor cu specializare în ştiinţa mediului. Este un ghid practic pentru ei care îi ajută să se familiarizeze cu programul R. Acesta este un software gratuit larg utilizat de comunitatea ştiinţifică. Cauza principală pentru care a devenit atât de popular este paleta largă de operaţiuni statistice pe care o oferă utilizatorilor. Prin pachetele care se găsesc pe reţeaua de internet şi se pot instala gratuit, R oferă posibilităţi nelimitate în procesarea statistică a datelor.

Cartea conţine opt capitole, şi începe cu informaţii despre bazele statisticii şi despre proiectarea unei cercetări ştiinţifice în domeniul ştiinţei mediului. Capitolul al doilea prezintă limbajul R şi principalele comenzi de tratare a datelor şi de a edita diagrame simple precum histograma, diagrama prin puncte, diagrama cu bare. Capitolele de la trei la şapte face cunoştinţă cu distribuţia variabilelor continue şi discrete şi tratează detaliat ipotezele statistice. Această secţiune este inima cărţii care oferă cititorului o vastă cunoștință în procesarea statistică a datelor de mediu într-o manieră științifică. Capitolul al optulea este destinat analizei de regresie. Sunt prezentate bazele regresiei liniare și a modelelor liniare generalizate. Aceste metode sunt limitate doar la o singură variabilă independentă.

acum 4 luni


Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro