MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Hírek /

8 hónapja

Beszámoló a XV. Kárpát-medencei Környezetudományi Konferenciáról

A XV. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciát 2019. április 36. közötti időszakban szervezte meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának Környezettudomány Tanszéke és az Asociația Enviro Scientia Egyesület háttérintézménye.

A konferenciára, amely nyolcadik alkalommal volt megszervezve Kolozsváron, 84 résztvevő jelentkezett be, akik 12 országból származtak (Románia, Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna, Irak, Irán, Ecuador, Vietnám, Hongkong, Mongólia és Kanada).

A rendezvény április 3-án egy állófogadással kezdődött, a Kolozsvári Kar épületének büféjében. A hivatalos ünnepi megnyitóra másnap, április 4-én került sor, a Hunyadi Mátyás díszteremben, ahol dr. Urák István, a konferencia elnöke, dr. Balog Adalbert, a Sapientia EMTE rektorhelyettese, dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem rektorhelyettese, valamint dr. Mócsy Ildikó, a konferencia tiszteletbeli elnöke köszöntötték a résztvevőket. A megnyitó után plenáris előadások hangzottak el az energiaellátáshoz szükséges szakemberképzés lehetőségeiről, az ökológiai szolgáltatásokról, a paleolimnológia szerepéről az Antropocén megértésében és a műanyagokkal kapcsolatos környezeti problémákról. A nap további részében és a következő napon, 45 előadás hangzott el, és 26 poszter került bemutatásra. A bemutatott kutatásokat összegző dolgozatok és kivonatok az Ábel Kiadó gondozásában napvilágot látott konferenciakötetben jelentek meg.

A konferencia szakmai részét egy vacsora zárta, amelyre a Zokogó Majom étteremben került sor, és amelyen a Suhanc néptánccsoport mutatott be kalotaszegi táncokat. Másnap, április 6-án, sor került egy konferenciazáró szakmai kirándulásra is, amelyen a résztvevők egy kisebb csoportja meglátogatta Torockót, a torockói múzeumot és a torockószentgyörgyi várat.

Köszönjük a támogatóknak (Bethlen Gábor Alap, Wedas, Royal Invest, Nitech, Cromatec Plus) és a szervezőknek, a Sapientia EMTE vezetőségének, oktatóinak, hallgatóinak és adminisztrációs munkatársainak, hogy munkájukkal hozzájárultak a XV. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia sikeréhez. Nem utolsó sorban, köszönetet mondunk a résztvevőknek is, akiknek az érdeklődése és munkájuk magas színvonala a konferencia-sorozat folytatásának záloga.

Hírek

A Világutazók sorozat első előadója dr. Farkas György

December 12-én, du. 18 órakor kerül sor karunk új rendezvénysorozatának, a Világutazóknak a nyitóelőadására, amelyben dr. Farkas György az Észak-Amerikában meglátogatott Nemzeti Parkokat mutatja be.

5 napja

 

Könyvbemutató az Egyetemi Esték keretében

A november 19-én megszervezett Egyetemi Este keretében bemutatásra került a Székelyföldi mofettás könyv. A rendezvényen a szerzők közül jelent volt Incze Réka, Jánosi Csaba és Kisgyörgy Zoltán.

6 napja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro