MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Hírek /

13 éve

Görögországi terepgyakorlat

A 2010–2011-es tanévben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Környezettudomány Tanszékének 18 hallgatója 2 tanár vezetésével május 27 – június 5 között részt vett egy görögországi terepgyakorlaton, Nei Poriban, az Olimposz-hegység lábánál. A terepgyakorlat célja a mediterrán növény- és állatvilág megismerése, illetve a tengervíz fiziko-kémiai és kémiai jellemzése volt, helyszíni mérések alapján.

 

A rendelkezésre álló 7 napra különféle programokat szerveztünk: a tengerpart-menti túrázások alkalmával a diákoknak lehetősége volt a különböző kagyló-, csiga-, tengeri sünvázak gyűjtésére, a tengerpart közelében tartozkodó tengeri csillagok, halak, medúzák megfigyelésére. Az élő állatokat a hallgatók lefényképezték, azzal a céllal, hogy utólag, a fénykép alapján azonosítani lehessen a fajokat.

Több diák megtanult búvárszemüveggel, pipával búvárkodni, és végigfésülték a tenger medrét a parttól kissé távolabbi részeken. Innen is előkerültek érdekes kagyló-, tengeri csillagfajok.

Tüskés bíborcsiga

Tüskés bíborcsiga                                                           Változékony tengeri csillag 

A Nei Poritól délre az Égei-tengerbe torkolló Pinios folyó által kialakított több kis tóban tarisznyarákokat és teknősöket találtunk, illetve egy széki lilét (Charadrius alexandrinus) is sikerült lencsevégre kapni.

Tarisznyarák                                                                                          Széki lile

A vízelemzéseket a diákok a helyszínen végezték, fiziko-kémiai paramétereket és sótartalmat határoztak meg. A tengervíz hőmérséklete 23 °C volt, sótartalma pedig 3,1 %.

Mérés multiméterrel                                                         Mérés fotokoloriméterrel

A terepgyakorlat programjának talán legizgalmasabb pontja az Olimposz-hegységben tervezett túrázás volt. Bérelt kocsikkal a tengerszinttől indulva 1100 m magasságig, a kiemelkedő sziklák lábáig jutottunk, ahonnan az Olimposz Nemzeti Park területén gyalog folytattuk utunkat. Egyedi lehetőség nyílt a számunkra: megfigyelhettük a növénytakaró váltakozását a magasság függvényében a mediterrán fajoktól a lombhullató erdőkön át a fenyőerdőkig, majd a törpefenyőkkel bezáróan eljutottunk kizáróan a puszta sziklák és sziklatörmelékek vidékére, ahol még nagykiterjedésű hófoltokat is láttunk, sőt havat is tapostunk. A csapatnak végül hat tagja, öt óra kemény túrázás után eljutott a 2866 m-es Skala csúcsra, heves jégeső közben, majd négy tagja tovább kapaszkodott a 2912 m-es Skolio csúcsra. Este a sereg a tengerben mosta le magáról a „nap fáradalmait".

Erdei fenyők                                                                             Törpefenyők és borókás

A kövek birodalma (2600 m felett)                                             Skala csúcson (2866 m)

Az utolsó nap programja a diákok által összegyűjtött, illetve lefényképezett fajok meghatározása volt egy mediterrán növény- és állathatározó segítségével. A szebb és különlegesebb példányokat a hallgatók az tanszék gyűjteményének bővítésére szánták.

A terepgyakorlat nagyon hasznosnak és élménydúsnak bizonyult, ugyanakkor nagyon jó alkalom volt a csapatépítésre, csapatmunkára. A diákok azzal a reménnyel búcsúztak az Olimposztól, hogy legközelebb megmásszák a legmagasabb csúcsot (Mitikas, 2918 m), amit az idén nem sikerült elérni, csak kőhajításnyiról lefényképezni.

Az el nem ért Mitikas csúcs (2918 m)

A hallgatók csapata

 

 

 

 

 

 

 

Hírek

Budapesti tanulmányúton a harmadéveseink

Február végén (19-24 között) a Környezetettudomány szak harmadéves hallgatói a Makovecz-program keretében Budapestre látogattak. A tanulmányút főszervezője dr. Weiszburg Tamás professzor úr volt.

2 hónapja

 

XIX. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia

Idén április 3-5 között kerül sor az évente megszervezett környezettudományi konferenciára, amleyet a debreceni Atommagkutató Intézettel közösen szervezünk. A konferenciára szeretettel várjuk oktatók, kutatók, egyetemi hallgatók és doktoranduszok jelentkezését.

2 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro