MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Hírek /

2 hónapja

Megjelent kollégánk, dr. Zsigmond Andrea jegyzete

dr. Zsigmond Andrea-Rebeka, a Környezettudomány Tanszék oktatója Adatfeldolgozás alapjai R-rel. Alkalmazások a környezettudományban címmel publikálta új könyvét.

A könyv segítséget nyújt az adatfeldolgozásban kevésbé jártas hallgatóknak abban, hogy megértsék a legalapvetőbb statisztikai próbák működését, jól megtervezett környezettudományos kutatásokat végezhessenek, és értelmezni tudják a nemzetközi tudományos közlemények eredményeit. Ugyanakkor hasznos útmutató az R statisztikai szoftvercsomaghoz, amely szabadon hozzáférhető, és amelyet egyre szélesebb körben használnak a tudományos világban, hiszen tág lehetőségeket kínál a legkülönfélébb adatelemzésekhez. A könyv nyolc fejezetre tagolódik, és az adatfeldolgozás alapfogalmainak tisztázása után útmutatót ad a tudományos kutatás megtervezésénél kulcsszerepet játszó szempontokhoz, részletezi az R nyelvezetét, kitér néhány egyszerű ábra szerkesztésére, és megismerteti a környezettudományban használt leggyakoribb hipotézisvizsgálatokat.

Az R nyelvezetének elsajátítása hosszas időbe telik, és rendszeres gyakorlást igényel, viszont a siker biztosított. Nagy előnye ennek a programnak az, hogy minden lehetőséget megnyit az adatfeldolgozás előtt. Gyakorlatilag nincs olyan statisztikai művelet, olyan számítás, olyan próba, amelyet R-ben ne lehetne elvégezni. Az ingyenessége mellett ez a tulajdonsága az, ami miatt egyre inkább szélesebb körben használják.

A könyv a Scientia kiadónál kapható, a Mátyás király u. 4 szám alatt.

Hírek

Balázs Ferenc Ifjúsági Díjat nyert hallgatónk, András Bernadett

Az Országos Magyar Diákszervezet által meghirdetett Balázs Ferenc Ifjúsági Díj egyik nyertese harmadéves hallgatónk, András Bernadett, aki a XXV. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián bemutatott dolgozatával pályázott.

5 napja

 

Ősz az Öreg-havason

A Környezettudomány Tanszék hallgatói és a Média Tanszék néhány „tiszteletbeli környezettudományos” hallgatója terepgyakorlatra ment az Öreg-havas legmagasabb csúcsáig (1826 m) és vissza.

1 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro