MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Hírek /

1 hónapja

Ősz az Öreg-havason

A Környezettudomány Tanszék hallgatói és a Média Tanszék néhány „tiszteletbeli környezettudományos” hallgatója terepgyakorlatra ment az Öreg-havas legmagasabb csúcsáig (1826 m) és vissza.

Az Öreg-havas (a Gyalui-havasokkal együtt) az Erdélyi-szigethegység legnagyobb kiterjedésű masszívuma. Földtani és kőzettani szempontból nagyon változatos és komplex terület, ahol a kristályos paláktól, a gránit tömbökön át egészen a mészkövekig sokféle kőzettípus megtalálható. Kisbányáról indultunk neki a  gyephavasi gerinctúrának, kora reggel amikor a hangulat még elég fagyos volt, de miközben átvágtunk a fenyőerdők szintjén és átgázoltunk a sűrű borókáson mindenki felmelegedett. Mikor az Apró-kövek gránittömbjeihez értünk már sütött a nap. Innen, rövid pihenő és kiselőadás után, leereszkedtünk a süppedős dagadólápokhoz, erre rövidítettünk hogy ne az úton baktassunk, mert ott kevesebb a látnivaló. Ennek az lett a következménye, hogy aki eddig megúszta szárazon, most az is vizes lett. Miután kikászálódtunk a lápból felkaptattunk az Öreg-havasi csúcshoz és az ott található radarállomáshoz. Innen végül a fenyveseken keresztül visszakanyarodtunk az autókhoz. Néhány félreeső hely kivételével (például a lápok és sűrűbb erdőfoltok) mindenhol erőteljesen érezhető az ember jelenléte és környezetre gyakorolt hatása.

Jégesőben és hirtelen lezúduló záporesőben indultunk vissza Kolozsvárra, de a város határában még megálltunk. A terepi kiszállásunk záróakordja a Bivalyos-rét volt, ahol az antropogén hatás még erőteljesebb nyomai figyelhetők meg.

Hírek

Balázs Ferenc Ifjúsági Díjat nyert hallgatónk, András Bernadett

Az Országos Magyar Diákszervezet által meghirdetett Balázs Ferenc Ifjúsági Díj egyik nyertese harmadéves hallgatónk, András Bernadett, aki a XXV. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián bemutatott dolgozatával pályázott.

5 napja

 

Ősz az Öreg-havason

A Környezettudomány Tanszék hallgatói és a Média Tanszék néhány „tiszteletbeli környezettudományos” hallgatója terepgyakorlatra ment az Öreg-havas legmagasabb csúcsáig (1826 m) és vissza.

1 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro