MagyarRomânăEnglish

Pagina principală / Cercetări cu studenții /

22.06.2016

Comunitățile de diatomee ale unor tinoave din Transilvania și Bucovina

Student: Rákossy Izabella, BSc, anul III.

Îndrumător științific: dr. Szigyártó Lídia, lector universitar

Mlaștinilor de turbă li se acordă în general un interes științific crescut, deoarece sunt considerate habitate cu proprietăți extreme, cum ar fi pH-ul scăzut al apei, conținutul ridicat de acizi humici și de substanțe organice în general, dar cantități reduse de substanțe anorganice, printre care și puțini nutrienți vegetali.

Rezultatele se bazează pe prelevări efectuate în vara anului 2014, din 8 tinoave localizate în Transilvania și Bucovina, respectiv pe 31 de probe colectate din 22 de puncte de prelevare. Din probe au fost determinate în total 262 de specii și varietăți de diatomee, din care 20% sunt diatomee noi pentru România, iar alte 29% au fost rar semnalate până în prezent de pe teritoriul României. S-au evidențiat diferențe semnificative între comunitățile de diatomee din ochiurile de apă stătătoare și pâraiele din tinoave: speciile de diatomee din pâraie sunt mai numeroase și mai puțin extremofile (de ex. Pinnularia subcapitata, Pinnularia divergens var. media, Navicula rhynchocephala), în timp ce în apele mici stătătoare cu pH mai scăzut trăiesc mai puține specii, dar mai abundente în aceste microhabitate (până la abundențe relative de 80-90%) și cu caracter extemofil (acidofil și aerofil) mai pronunțat (de ex. Eunotia paludosaEunotia exigua).Datorită caracterului lor deosebit și în special din cauza plantelor rare are trăiesc în aceste zone, inclusiv în România majoritatea tinoavelor sunt declarate arii protejate. Fiind însă în primul rând habitate dominate de ape, cercetarea prezentată aici a avut ca scop studiul comunităților de diatomee din tinoave, un grup de alge microscopice cu proprietăți indicatoare cunoscute, și ale căror reprezentanți pot fi găsiți în aproape toate tipurile de ape.

Rezultatele confirmă că tinoavele, ca habitate extreme, prezintă o biodiversitate ridicată și pe planul microorganismelor, și sunt demne de atenție și protecție deosebită.

Ştiri

Anul III la un program de cursuri la Budapesta

La sfârșitul lunii februarie studenți din anul al III-lea al Departamentului de Știința Mediului au participat la cursuri de mineralogie și știința solului la Universitatea Eötvös Loránd Tudományegyetem din Budapesta. Cursurile şi orele practice au durat o săptămâmă, și erau intercalate și aplicații de teren. Organizatorul programului a fost prof. Tamás Weiszburg.

acum o lună

 

Ediţia a XIX-a a Conferinţei de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic

La începutul lunii aprilie va avea loc Conferinţa de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic la Debrecen, Ungaria. Anul acesta co-organizatorul nostru va fi Institutul de Cercetări Nucleare (Atommagkutató Intézet) din Debrecen. Evenimentul este deschis pentru profesori, cercetători, studenţi şi doctoranzi, şi va avea loc la 3-5 aprilie 2024.

acum 2 luni

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro