MagyarRomânăEnglish

Pagina principală / Cercetări cu studenții /

11.07.2016

Concentrația de radon în locuințele din Cristuru Secuiesc, județul Harghita

Student: Jodál Levente, BSc, anul III.

Conducător științific: dr. Szacsvai Kinga

În lumea de azi o mare parte din timpul nostru o petrecem în spaţii închise (şcoli, locuinţe, loc de muncă), ca urmare, cunoaşterea mediului intern, a calităţii aerului intern reprezintă o cerință fundamentală, inevitabilă. Unul dintre poluanții cei mai importanți  ale spaţiilor închise, mai puțin cunoscut la noi în țară, este radonul. În urma cercetărilor efectuate, s-a demonstrat că în concentrații mari radonul poate să prezinte efecte nocive asupra organismului. Aceste considerente reies şi din faptul că Organizaţia Mondială a Sănătății (WHO), începând cu 1940 deja a clasificat acest element în categoria A” a substanțelor cancerigene. În ultima perioadă a crescut substanţial numărul afecţiunilor de tip cancer pulmonar, respectiv alergice, afecţiuni ale căilor respiratorii, determinate implicit de calitatea aerului din spaţiile închise. Astfel popularizarea cunoștințelor despre calitatea aerului ambiental este foarte important.

Scopul lucrării noastre a fost determinarea concentrației de radon în locuințe din orașul Cristuru Secuiesc (județul Harghita). Ca să avem o viziune mai amplă și mai complexă, am măsurat concentrația de radon și din apele din fântâni, care sunt consumate de populație. Am folosit detectoare de radon tip CR-39, pe care le-am așezat în dormitoare sau în livinguri la o înălțime de 1–1,5 m de la sol. Măsurătorile au durat 93 de zile.

Din rezultatele noastre reiese că în 76% din locuințe concentrația anuală de radon în aer nu depășește limita de 300 Bq/m3, care a fost stabilită de directiva Uniunii Europene COUNCIL DIRECTIVE în ianuarie 2014. Am luat în considerare și următoarele: din ce material este construită casa, ce tipuri de geamuri și podea are casa, respectiv izolația pereților. Toate acestea sunt importante în studiul radonului din mediul interior. Privind formațiile geologice am demonstrat că există corelație între concentrația de radon măsurată în locuințe și cea măsurată în sol (14,40–84,02 Bq/m3) și ape (1,6–2,9 Bq/l).

Ştiri

Minute Verzi cu dr. Ágnes Balázsi

Anita Deák de la Radio Agnus a condus un interviu cu dr. Ágnes Balázsi despre relaţia noastră cu natura. Colega noastră a accentuat importanţa acestei relaţii şi de asemenea a vorbit despre posibilităţile de a menţine această relaţie pe termen lung.

acum 10 zile

 

Începerea anului universitar pe timp de pandemie

În primele săptămâni din noul an academic accentul va fi pus pe orele de laborator şi seminarii care necesită prezenţa studenţilor şi profesorilor în incinta facultăţii. Rugăm studenţii şi profesorii să citească cu atenţie regulamentul în vigoare referitor la timpul petrecut în clădirea facultăţii.

acum o lună

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro