MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Diákjainkkal kutattuk /

2016.07.11.

Lakások radonaktivitás-koncentrációja Székelykeresztúron és környékén

Hallgató: Jodál Levente, BSc, III. év

Témavezető: dr. Szacsvai Kinga

Az ember életidejének legnagyobb részét zárt térben tölti, ezért a zárt légtér állapotának megismerése elengedhetetlen követelmény. A belső tér egyik fontos ismert szennyezője a radon (222Rn). A radon természetes eredetű radioaktív gáz, viszont ha a koncentrációja megnövekszik az ember által belélegzett levegőben, káros lehet az egészségre. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a radon gázt, a Világ Egészségügyi Szervezete 1940 óta, mint „A osztályú” rákkeltő anyagot tart nyilván. A Kárpát-medence területén, ahol változatos geológiai formációk vannak, ugyanakkor számos ásványvízforrás is található, amelyek gazdagok lehetnek radonban. Az építkezéseknél használt különféle építőanyagok radontartalma is magas lehet.

Kutatásunk célja, a radon aktivitáskoncentrációjának meghatározása volt Székelykeresztúron és környékén, úgy lakásokban, mint kútvizekben. Összesen 25 mérési pontból vettünk mintákat. CR-39 típusú radondetektorokat használtunk, amelyeket hálószóbákban vagy nappali szobákban helyeztünk el, a padlótól 1–1,5 m magasságban. A mérések 93 napig tartottak.

A vizsgált lakások 24%-ának beltéri levegője meghaladta az EU törvény (COUNCIL DIRECTIVE, 2014) szerint megengedett 300 Bq/m3 értéket. A nagy koncentrációk azon esetekben voltak észlelhetők, ahol a padlózat fából készült, és az ablakok kétrétegű üvegből voltak. Ennek oka az, hogy a fa padlózat könnyebben átengedi a talajból diffundáló radont, a kétrétegű üvegablakok pedig jól szigetelnek, ezért a légcsere a belső és a kültéri levegő között feltételezhetően minimális. A műanyag padlózat valamivel jobban megakadályozza a radon bejutását a beltér légterébe. Az egyrétegű, hagyományos ablakokkal ellátott házak nagy részében kisebb radon aktivitáskoncentráió-értékeket mértünk. A vizsgált kútvizek esetében kimagasló értékeket nem találtunk, az aktivitáskoncentrációk (1,6–2,9 Bq/l) az országunkra jellemző értéktartományban mozogtak.

Figyelembe véve, hogy az építőiparban egyre gyakrabban használnak magas radontartalmú építőanyag-pótlókat, valamint energiatakarékossági okokból a zárt terekben az emberek csökkentik a szellőztetés mértékét, számolnunk kell a radonszint növekedésével a beltéri levegőben, és ebből kifolyólag a populáció sugárterhelésével.

Hírek

Domus Emléklappal tüntették ki oktatónkat

A Magyar Tudományos Akadémia 25 évvel ezelőtt, 1997-ben indította el a Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot. Kollégánk, dr. Urák István docens egyike a legsikeresebb pályázóknak.

2 hónapja

 

Balázs Ferenc Ifjúsági Díjat nyert hallgatónk, András Bernadett

Az Országos Magyar Diákszervezet által meghirdetett Balázs Ferenc Ifjúsági Díj egyik nyertese harmadéves hallgatónk, András Bernadett, aki a XXV. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián bemutatott dolgozatával pályázott.

2 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro