MagyarRomânăEnglish

Pagina principală / Cercetări cu studenții /

11.08.2018

Efectele dezvoltării orașului Cluj-Napoca asupra versanților Dealului Hoia

Student: Varga Gellért, BSc, anul III.

Îndrumător ştiinţific: dr. Poszet Szilárd, lector univ.

Dealul Hoia se găseşte în partea de nord-vest a oraşului Cluj-Napoca. Suprafaţa lui este de 400-450 hectare. Gradul de acoperire cu construcții al acestei zone s-a schimbat mult în ultimele decenii, atât în zonele rezidențiale cât și în cele industriale ale acesteia. În partea de sud a dealului, caracterizată cu o înclinaţie destul de mare, pe vremuri erau zone viticole, iar acum se găsesc case şi blocuri în număr crescând. În partea de nord acoperirea cu clădiri este mult mai restrânsă, în principal în zona cea mai joasă a dealului, unde se găsesc clădiri industriale. În partea superioară a versanților s-au păstrat neatins ariile stabilzate în peroada Pleistocen-Holocene.

Scopul cercetării a fost dublu: în primul rând am dorit să studiem evoluarea alunecărilor care au avut loc recent, în noiembrie 2015 pe partea de nord a dealului, iar pe de altă parte am evaluat procesul de acoperire cu construcţii al versantului din partea de sud al dealului. Ne-am deplasat la faţa locului, am făcut măsurători, am înregistrat punctele importante cu GPS (GARMIN, GPSmap, 62s), iar datele le-am procesat cu software-ul ArcGIS 10.4. Acoperirea cu construcţii am monitorizat folosind diferite hărţi: harta austro-ungară valabilă pe perioada 1763-1941 (http://mapire.eu), hărţile topografice 1:5000 din 1973, fotografii aeriene (ortofoto) din 2005 şi Google Earth, versiunea mai 2016 (https://www.google.com/earth).

Alunecarea din noiembrie 2015 a avut efect asupra unei suprafeţe de 2,5 hectare. În urma deplasării noastre pe teren în noiembrie 2016 am constatat că s-au început lucrările de stabilizare al terenului, partea de pădure afectată a fost îndepărtată, s-a instalat un sistem de drenare a apei, iar zona afectată a fost umplută cu geotextil. Însă în urma lucrărilor de stabilizare echilibrul de masă în zona superioară a versantei s-a destabilizat şi pericolul de alunecări persistă în continuare.

Referitor la construcţiile rezidenţiale din partea sudică a dealului Hoia am remarcat că în anul 1973 au fost construite 308 imobili, la care până în 2005 s-au adăugat încă 248 de clădiri. Pe harta Google Earth din mai 2016 am observat o creştere cu încă 237 de clădiri, doar în 10 ani. Pe baza gradului de risc de alunecare de teren putem spune că 21,3% a imobilelor se află pe zone cu siguranţă mare (înclinaţie < 5°), 77,9% se află pe zone cu risc mic de alunecări (înclinaţie 5-35°), dar se află clădiri şi pe zone cu risc ridicat de alunecări.

În concluzie putem afirma, că gradul de acoperire cu clădiri a versantei sudice al dealului Hoia a crescut semnificativ în ultimele patru decenii (cu ~257% faţă de 1973), iar în ultimele 10 ani a apărut un număr de clădiri aproape identic cu numărul clădirilor construite în 30 de ani. Luând în considerare potenţialul mare de alunecare a zonelor studiate, presiunea exercitată de clădiri asupra solului, creşterea circulaţiei rutiere şi extremităţile meteorologice, riscul de alunecări de teren în viitor în această zonă este mare.

Ştiri

Anul III la un program de cursuri la Budapesta

La sfârșitul lunii februarie studenți din anul al III-lea al Departamentului de Știința Mediului au participat la cursuri de mineralogie și știința solului la Universitatea Eötvös Loránd Tudományegyetem din Budapesta. Cursurile şi orele practice au durat o săptămâmă, și erau intercalate și aplicații de teren. Organizatorul programului a fost prof. Tamás Weiszburg.

acum 2 luni

 

Ediţia a XIX-a a Conferinţei de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic

La începutul lunii aprilie va avea loc Conferinţa de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic la Debrecen, Ungaria. Anul acesta co-organizatorul nostru va fi Institutul de Cercetări Nucleare (Atommagkutató Intézet) din Debrecen. Evenimentul este deschis pentru profesori, cercetători, studenţi şi doctoranzi, şi va avea loc la 3-5 aprilie 2024.

acum 2 luni

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro