MagyarRomânăEnglish

Pagina principală / Cercetări cu studenții /

11.07.2016

Fitoextracţia metalelor grele Cd(II), Cu(II), Zn(II) din soluri contaminate

Îndrumător științific: dr. Szende Tonk, lector universitar

Studentă: Katalin Magyarosi

Din cauza intensificării activităților industriale și a evoluției proceselor tehnologice, poluarea mediului cu metale grele capătă dimensiuni din ce în ce mai îngrijorătoare. Contaminarea terenurilor agricole cu metale grele reprezintă un pericol major pentru mediul înconjurător atât din punct de vedere igienic, cât și în privința vieții microbiene din sol, deci pune în pericol nu numai flora și fauna, ci indirect și viața umană.

Diferite cercetări au arătat că o serie de plante sunt capabile să acumuleze metale grele din sol. Pe această proprietate a plantelor se bazează depoluarea solului cunoscută ca fitoremediere. Cea mai cunoscută variantă a acestei metode este fitoextracția, care se bazează pe utilizarea plantelor hiperacumulatoare în procesul de decontaminare al solului. Plantele hiperacumulatoare sunt acelea care prezintă un randament de absorbție și de acumulare a metalelor grele peste valoarea medie. Acumularea de metale de către aceste plante se poate intensifica prin folosirea unor agenți de chelare, care modifică comportamentul chimic al  ionilor de metale grele, ușurând astfel absorbția acestora. Un asemenea agent de chelare este acidul etilen-diamino-tetraacetic (EDTA). Fenomenul de acumulare a metalelor variază în funcție de specia de plantă și de natura chimică a metalului greu.

Studiul a avut ca scop analiza fitoextracției naturale și induse, utilizând ca plantă-test porumbul (Zea mays), contaminată artificial, și trei metale grele (Cd2+, Cu2+, Zn2+). Rezultatele au indicat o acumulare semnificativă de către plantele-test a fiecărui metal greu utilizate în studiu. S-a confirmat, de asemenea, caracterul de agent de complexare al EDTA, și s-a demonstrat că eficacitatea plantei-test de absorbție a metalelor crește odată cu adăugarea EDTA la soluția de metale grele. Rezultatele au evidențiat nu doar că porumbul este o plantă potrivită pentru studii de bioremediere, dar și faptul poate fi utilizat eficient în bioremedierea solurilor contaminate cu metale grele.

Ştiri

Anul III la un program de cursuri la Budapesta

La sfârșitul lunii februarie studenți din anul al III-lea al Departamentului de Știința Mediului au participat la cursuri de mineralogie și știința solului la Universitatea Eötvös Loránd Tudományegyetem din Budapesta. Cursurile şi orele practice au durat o săptămâmă, și erau intercalate și aplicații de teren. Organizatorul programului a fost prof. Tamás Weiszburg.

acum 24 zile

 

Ediţia a XIX-a a Conferinţei de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic

La începutul lunii aprilie va avea loc Conferinţa de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic la Debrecen, Ungaria. Anul acesta co-organizatorul nostru va fi Institutul de Cercetări Nucleare (Atommagkutató Intézet) din Debrecen. Evenimentul este deschis pentru profesori, cercetători, studenţi şi doctoranzi, şi va avea loc la 3-5 aprilie 2024.

acum o lună

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro