MagyarRomânăEnglish

Pagina principală / Cercetări cu studenții /

27.08.2018

Harta de zgomot rutier pentru centrul municipiului Odorheiu Secuiesc

Student: Simó Zsófia, BSc, anul III.

Îndrumător științific: dr. Néda Tamás, lector universitar

O caracteristică proeminentă a societății noastre moderne este migrația oamenilor de la sat la oraș pentru a asigura un nivel de trai mai ridicat.  Dezvoltarea rapidă a orașelor atât pe plan economic, cât și teritorial, a condus la creșterea considerabilă a traficului rutier. Pe lângă intensificarea poluării aerului, acest fenomen a cauzat și creșterea nivelului de zgomot. Astăzi poluarea mediului include și componenta de poluare acustică sau sonoră. Zgomotul este un complex de sunete dezagreabile, cu aparență aleatoare, și care afectează negativ starea psihologică și biologică a oamenilor, iar efectele apar în general după o perioadă lungă de expunere (deteriorarea auzului, insomnii, aritmii cardiace, tensiune arterială mare, afecțiuni neurologice, mai mult, studii recente au arătat că zgomotul poate afecta dezvoltarea sănătoasă al fătului). În cadrul protecției împotriva zgomotului au fost elaborate hărțile de zgomot rutier. Aceste hărți redau starea străzilor din punct de vedere al nivelului de zgomot rutier, și pot fi folosite și la modelarea străzilor pe viitor.  În directiva Comisiei Europene 49/2002 este stabilită metodologia întocmirii hărţii de zgomot. Valoarea medie a nivelului de zgomot maxim admis ziua este de 65 dB (decibeli), iar noaptea este de 50 dB.

Scopul cercetării noastre a fost elaborarea hărții de zgomot rutier pentru centrul municipiului Odorheiu Secuiesc din județul Harghita. Fiindcă Comisia Uniunii Europene impune elaborarea acestor hărți doar pentru orașele cu peste 100000 locuitori, iar Odorheiu Secuiesc cu o populație de doar 34000 de locuitori, nu este inclus, am considerat că este important să studiem poate pentru prima dată , nivelul poluării acustice din acest oraș. Potrivit experienței, traficul rutier este cel mai intens în zona centrală al orașului. Astfel zona studiată de noi a fost doar centrul orașului. În această zonă sunt incluse mai multe școli, grădinițe, instituții oficiale, hoteluri, un dispensar medical, case rezidențiale precum și un spital. Datele de trafic le-am colectat prin măsurători la fața locului, ceea ce a însemnat înregistrarea numărului de autovehicule trecute prin punctul de observație într-un interval de 15 minute. Aceste date au fost extrapolate la 60 de minute. Înregistrarea datelor de trafic a fost realizată pe diferite perioade de timp, prescrise de lege: ziua (de la ora 7:00 la ora 19:00), seara (de la ora 19:00 la ora 23:00) și noaptea (de la ora 23:00 la ora 7:00).  Înregistrările le-am repetat încă două zile, iar la prelucrarea datelor am folosit mediile astfel obținute. Harta de zgomot am întocmit-o folosind software-ul IMMI.

Rezultatele noastre au arătat că pe străzile din centrul orașului Odorheiu Secuiesc nivelul zgomotului a depășit valoarea maxim admisă atât ziua, cât și noaptea. Cea mai mare poluare acustică am înregistrat ziua pe strada Bethlen Gábor și în piața Városháza. În această zonă a orașului se află două școli, o grădiniță, un dispensar medical și un spital. Starea nefavorabilă ale acestor instituții din punct de vedere a poluării acustice ar trebui să determine instituțiile competente să găsească o soluție pentru diminuarea zgomotului. Hărțile au arătat și zone neafectate de poluarea acustică, acestea fiind parcurile și cimitirul.

Propunerea noastre pentru combaterea eficientă a poluării acustice în zona studiată ar fi excluderea traficului rutier din piața Városháza. O dată cu luarea acestei măsuri putem recomanda și o alternativă de mutare a traficului pe ruta Str. Târgului, Str. Kornis Ferenc, Str. Uzinei, Str. Tompa László. Pe baza calculelor noastre, reducerea limitării de viteză de la 50 km/oră la 30 km/oră nu ar rezolva problema, dar ar putea fi completată cu alte măsuri de protecție precum reabilitatea pereților clădirilor folosind plăci pentru absorbție fonică, schimbarea ușilor și ferestrelor vechi cu cele termopane, sau montarea unor panouri anti-zgomot.

Ştiri

Anul III la un program de cursuri la Budapesta

La sfârșitul lunii februarie studenți din anul al III-lea al Departamentului de Știința Mediului au participat la cursuri de mineralogie și știința solului la Universitatea Eötvös Loránd Tudományegyetem din Budapesta. Cursurile şi orele practice au durat o săptămâmă, și erau intercalate și aplicații de teren. Organizatorul programului a fost prof. Tamás Weiszburg.

acum 2 luni

 

Ediţia a XIX-a a Conferinţei de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic

La începutul lunii aprilie va avea loc Conferinţa de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic la Debrecen, Ungaria. Anul acesta co-organizatorul nostru va fi Institutul de Cercetări Nucleare (Atommagkutató Intézet) din Debrecen. Evenimentul este deschis pentru profesori, cercetători, studenţi şi doctoranzi, şi va avea loc la 3-5 aprilie 2024.

acum 2 luni

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro