MagyarRomânăEnglish

Pagina principală / Cercetări cu studenții /

10.08.2018

Îndepărtarea colorantului din soluție apoasă printr-un proces ecologic

Student: Rápó Eszter, MSc, anul II

Îndrumător științific: dr. Tonk Szende, lector uiversitar

Poluarea apelor este una dintre cele mai importante probleme de mediu ale zilelor noastre, ceea ce necesită o abordare cât mai promptă în vederea soluționării acestora. Conform unor studii realizate de UNICEF și WHO, una din zece persoane nu are acces la apă curată. Coloranții influențează foarte mult activitatea fotosintetică în mediul acvatic, în același timp mulți coloranți sunt cancerigeni, mutageni și toxici pentru organisme. Coloranții sintetici sunt utilizați pe scară largă în industria textilă și în industria tipografică, în laboratoare pentru diverse procese chimice și chiar pentru urmărirea apei de suprafață. Numai în 2014, s-au produs 1,5 milioane de tone de coloranți.

În studiul nostru, am studiat îndepărtarea unor coloranți (Eriocrom negru T, albastru de metilen, roşu de Congo, verde malachit, albastru de bromfenol, Remazol Brilliant Violet-5R) din apă prin metode de bioremediere, cum ar fi fitoremedierea prin utilizarea a două plante acvatice invazive (Eichhornia crassipes (Martius) Solms și Salvinia natans (Linnaeus) Allioni) și adsorbția în condiții statice utilizând coajă de ouă de găină (Gallus Gallus domesticus) în trei forme (netratată-de dimensiuni diferite, calcinate și alginate). Pentru a caracteriza bioremedierea, am efectuat diferite analize instrumentale (EDX, SEM, FTIR, spectroscopia Raman), au fost determinați parametrii optimi (atât experimental, cât și prin utilizarea modelului rețelei neuronale) și s-au efectuat studii ecotoxicologice, căutând răspunsul plantelor acvatice la stresul toxic (variația în timp a concentrației colorantului, mecanismul de adsorbție, schimbări ai pigmenților fotosintetici, EDX, SEM, proteine de stres). Degradarea fotolitică și fotocatalitică a coloranților au fost, de asemenea, studiate.

Rezultatele noastre demonstrează că metodele de bioremediere pot fi utilizate pentru a elimina coloranții și soluții apoase.

 

Ştiri

Anul III la un program de cursuri la Budapesta

La sfârșitul lunii februarie studenți din anul al III-lea al Departamentului de Știința Mediului au participat la cursuri de mineralogie și știința solului la Universitatea Eötvös Loránd Tudományegyetem din Budapesta. Cursurile şi orele practice au durat o săptămâmă, și erau intercalate și aplicații de teren. Organizatorul programului a fost prof. Tamás Weiszburg.

acum 2 luni

 

Ediţia a XIX-a a Conferinţei de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic

La începutul lunii aprilie va avea loc Conferinţa de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic la Debrecen, Ungaria. Anul acesta co-organizatorul nostru va fi Institutul de Cercetări Nucleare (Atommagkutató Intézet) din Debrecen. Evenimentul este deschis pentru profesori, cercetători, studenţi şi doctoranzi, şi va avea loc la 3-5 aprilie 2024.

acum 2 luni

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro