MagyarRomânăEnglish

Pagina principală / Cercetări cu studenții /

27.08.2018

Percepția tinerilor asupra arborilor bătrâni

Student: Ambrus Attila, BSc, anul III.

Îndrumători științifici: dr. Hartel Tibor, conferențiar és dr. Urák István, conferențiar

Arborii bătrâni sunt adevărate comori ale naturii, fiindcă au diverse roluri, pe care arborii mai tineri nu sunt capabili să le îndeplinească. Un astfel de rol este asigurarea de adăpost pentru diferite specii de plante și animale. Coroana lor vast ramificată reține apa de ploaie, si intensifică eficiența penetrării apei de ploaie în pământ, diminuând pierderea prin scurgere la suprafață. Pe lângă rolul lor ecologic, arborii bătrâni au valori social-culturale, de exemplu în simbolistică, estetică, precum în context religios, istoric. Unele studii au arătat că oamenii care trăiesc la oraș prețuiesc spațiile verzi, mai ales pe acelea care dispun de arbori voluminoși.

Definiția arborelui bătrân nu este ușoară, fiindcă arborii diferă între ei după specie, factori bioclimatici și ecosistemici. Metoda de clasificare larg acceptată astăzi pentru arbori bătrâni este raportul înălțimii relative și a circumferinței relative al trunchiului, cunoscând circumferința cea mai mică și cea a mare ai arborilor fertili, precum și înălțimea medie a celor mai înalți reprezentanți ai speciei respective. Arborii bătrâni au însușiri specifice, precum prezența în număr mare şi în dimensiuni mari ai scobiturilor, coroană mare, ramificată, un trunchi cu scoarță cu multe crăpături. Arborii bătrâni sunt expuși la multe pericole naturale și antropogene, astfel ocrotirea lor necesită un management bine gândit. Când este vorba de ocrotirea lor, în general valorile social-culturale nu sunt luate în considerare.

Țelul studiului nostru a fost cunoașterea percepției tinerilor despre arborii bătrâni. Ca metodă de cercetare am folosit chestionarul. Partea cheie a chestionarului a fost un șir de imagini despre arbori:

(1) un arbore cu coroană verde, impecabilă;

(2) un arbore cu coroană verde, dar incompletă;

(3) un arbore uscat, cu coroană impecabilă;

(4) un arbore uscat cu coroană incompletă;

(5) un arbore cu coroană verde, impecabilă cu viețuitoare;

(6) un arbore uscat cu coroană incompletă, cu viețuitoare.

Imaginile au redat pe de o parte starea fizică al arborilor, pe de altă parte au evidențiat valoarea lor naturală. La expertiză au participat 37 de studenți (46% femei, 56% bărbați) ai Facultății de Științe și Arte de la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca. Dintre cei întrebați 37% proveneau din oraș și 27% din sate, iar vârsta medie a fost de 20,6 ani.

Rezultatele au arătat că impresiile tinerilor despre imagini erau pozitive şi negative. Arborele cu coroană verde, impecabilă a fost apreciat și atunci, când studenții nu cunoșteau valoarea lui ca adăpost pentru viețuitoare. Arborii care nu au corespuns cu normele sociale (arbori uscați, coroană incompletă) au fost asociați cu impresii negative. Când au fost arătate studenților imaginile arborilor cu viețuitoarele pe care le adăpostesc, impresiile negative au scăzut brusc față de arborii uscați, căliți.

În concluzie putem spune că percepțiile tinerilor despre arborii bătrâni pot fi orientate în direcție pozitivă cu ajutorul instrumentelor vizuale. Rezultatele noastre sunt promițătoare pentru schimbarea viziunii negative despre arborii bătrâni pe bază de imagini la o scară mult mai largă, decât tinerii dintr-o universitate. Această metodă ar fi cel mai ușor şi eficient implementată în mediatizare în presă și televiziune (reclame, postere), o metodă prin care ar putea fi salvați mulți arbori bătrâni.

 

 

Ştiri

Anul III la un program de cursuri la Budapesta

La sfârșitul lunii februarie studenți din anul al III-lea al Departamentului de Știința Mediului au participat la cursuri de mineralogie și știința solului la Universitatea Eötvös Loránd Tudományegyetem din Budapesta. Cursurile şi orele practice au durat o săptămâmă, și erau intercalate și aplicații de teren. Organizatorul programului a fost prof. Tamás Weiszburg.

acum o lună

 

Ediţia a XIX-a a Conferinţei de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic

La începutul lunii aprilie va avea loc Conferinţa de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic la Debrecen, Ungaria. Anul acesta co-organizatorul nostru va fi Institutul de Cercetări Nucleare (Atommagkutató Intézet) din Debrecen. Evenimentul este deschis pentru profesori, cercetători, studenţi şi doctoranzi, şi va avea loc la 3-5 aprilie 2024.

acum 2 luni

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro