MagyarRomânăEnglish

Pagina principală / Cercetări cu studenții /

13.08.2018

Studiu diatomologic în zona Mlaștinii după Luncă

Student: Bakos Anikó, MSc, anul II

Coordonator științific: dr. Szigyártó Lídia, lector universitar

Mlaștina după Luncă este un sit Natura 2000 (ROSCI0113), situat în apropierea comunei Voșlobeni (jud. Harghita). Una dintre metodele de monitorizare biologică a acestor arii protejate constituie analiza compoziției de specii și a altor caracteristici ai comunităților de diatomee din diferitele habitate acvatice ale acestor arii.

Diatomeele sunt alge unicelare care dezvolta o teacă silicioasă și care practic trăiesc în aproape toate apele de suprafață, fiind buni indicatori ai calității mediului lor acvatic. În același timp, în condiții extreme, ca și cele din mlaștini și tinoave, de obicei pot fi identificate specii extremofile și indicatoare, care sunt considerate rarități în domeniul algelor.

Rezultatele studiului nostru, desfășurat între 2014 și 2017, au confirmat că deocamdată Mlaștina după Luncă se află în stare calitativă relativ bună, prezentând comunități de diatomee bogate și cu diversitate specifică ridicată. Din cele aprox. 380 de specii și varietăți de diatomee identificate pe teritoriul Mlaștinii după Luncă, 50 au fost până acum rar semnalate, iar alte 11 semnalate pentru prima oară pe teritoriul României.

 

Ştiri

Studentele noastre au participat cu succes la conferinţa regională ETDK, 2023

În acest an trei studente au participat la conferinţa studenţească regională ETDK, ediţia a XXVI-a, organizată de Uniunea Studenţilor Maghiari din Cluj-Napoca. Toate trei au luat premii în secţiunea Ştiinţa Mediului. Le urăm mult succes în continuare!

acum 5 zile

 

Discuţie pe tema schimbărilor climatice cu dr. Szilárd Poszet

În noul episod al serialului de discuţii cu profesorii de la Facultatea de Ştiinţe şi Arte dr. Szilárd Poszet, şeful departamentului de Ştiinţa Mediului vorbeşte despre fapte şi credinţe legate de scimbările climatice. Moderatorul emisiunii este Ferenc Török.

acum 2 luni

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro