MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Diákjainkkal kutattuk /

2018.08.13.

A kovaalga-közösségek vizsgálata a Nagyponk-lápréten

Hallgató: Bakos Anikó, MSc, II. év

Témavezető: dr. Szigyártó Lídia, egyetemi adjunktus

A Nagyponk-láprét a Gyergyói-medence szívében helyezkedik el, Vasláb község közelében, és egy része a Natura 2000 természetvédelmi hálózat egy részét képezi, ROSCI0113-Mlaștina după Luncă név alatt.

Az egyik módja annak, ahogyan nyomon tudjuk követni a védett területek állapotát az, hogy vizsgáljuk a terület folyó- és állóvizeinek kovaalga-közösségeit. A Nagyponk-láprét különösen gazdag vizes élőhelyekben, mivel a kisebb-nagyobb lápszemeken kívül, a területen folyik át – többek között - a Maros folyó és a Vasláb patak is. Egyrészt, mivel a kovaalgák (egysejtű, SiO2 vázas, fotoszintetizáló algák) szinten minden típusú vizes élőhelyen jelen vannak, a közösségeik fajösszetételének és az egyes környezeti változókkal (pH, vízhőmérséklet stb.) szembeni viselkedésüknek a vizsgálatával elég könnyen monitorozni tudjuk a vizes élőhelyek minőségét. Másrészt, várható, hogy az olyan extrém (pl. alacsonyabb pH-val, kevesebb szervetlen növényi tápanyaggal stb. jellemezhető) vizes élőhelyeken, mint amilyenek a lápok, számos különleges, úgynevezett extremofil és indikátor fajt találunk, amelyek más, kevésbé extrémnek számító élőhelyeken nem találhatók meg.

A 2014 és 2017 között zajlott vizsgálataink alapján beigazolódott, hogy a Nagyponk-láprét, mint természetvédelmi terület, még mindig viszonylag jó állapotban található, a terület vizeinek kovaalga-közösségei kiemelkedően fajgazdagok és magas diverzitásúak. A területről összesen azonosított mintegy 380 kovaalga faj és változat között 50 olyan ritka is szerepel, amelyeket Románia területéről eddig kevesebb, mint 10-szer jeleztek, illetve 11 faj és változat, amelyet Romániából eddig még nem jeleztek. Továbbá, az algaközösségek fajazonossága szerinti csoportosítása igazolja a Nagyponk síkláprét jellegét, ahol a lápszemek algaközösségei nem különülnek el olyan élesen a folyóvízi közösségektől, mint ahogyan az a savas hegyi tőzeglápok esetében lenni szokott.

Reményeink szerint, az adataink hozzájárulnak a Nagyponk-láprét, mint Natura 2000-es terület, biodiverzitási értékének és jelentőségének növeléséhez.

 

Hírek

XIX. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia

Idén április 3-5 között kerül sor az évente megszervezett környezettudományi konferenciára, amleyet a debreceni Atommagkutató Intézettel közösen szervezünk. A konferenciára szeretettel várjuk oktatók, kutatók, egyetemi hallgatók és doktoranduszok jelentkezését.

1 napja

 

Interjú volt diákjainkkal a KáVéPONT Sapientia Podcast keretében

A KáVéPONT Sapientia Podcast harmadik évadának nyitóinterjújában két barlangász diákunkkal, Fábián Botonddal és Zsigmond Péterrel beszélgettünk a Morca barlangban rekedt amerikai barlangász mentési akciójáról.

4 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro