MagyarRomânăEnglish

Pagina principală / Cercetări cu studenții /

20.06.2016

Studiul faunistic şi ecologic al păianjenilor care trăiesc în locuinţele din Cluj-Napoca

Îndrumător științific: dr. Urák István, conferențiar universitar

Studentă: Párdi Katalin-Ildikó

Odată cu creşterea populaţiei umane multe ecosisteme naturale au fost transformate în ecosisteme antropizate. O consecinţă gravă a acesteia este dispariţia sau tulburarea comunităţilor de plante şi animale. Multe specii au dispărut, altele s-au adaptat noilor condiţii. Astfel au apărut şi speciile sinantrope, care trăiesc în aceste ecosisteme antropizate, unele dinte ele chiar în locuinţele oamenilor.

Tema acestei lucrări este prezentarea rezultatelor cercetărilor faunistice şi ecologice asupra păianjenilor care trăiesc în locuințele din Cluj-Napoca. Materialui biologic colectat din 130 de locuinţe a conţinut 14441 indivizi, 98 specii, din 22 de familii. Dintre speciiel identificate, trei au fost semnalate pentru prima dată în fauna României (Psilochorus simoni, Spermophora senoculata, Walckenaria clavicornis), iar alte trei pentru a doua oară (Zodarion rubidum, Achaearanea tabulata, Pseudeuophrys lanigera).

Cei mai mulţi indivizi aparţin familiei Theridiidae, speciile dominante fiind Pholcus phalangioides, Steatoda triangulosa, Steatoda grossa, Achaearanea tepidariorum, Steatoda bipunctata, Dictyna civica, Tegenaria domestica, Pholcus opilionoides, Steatoda castanea. Cele mai multe specii au fost identificate din familia Theridiidae şi Linyphiidae.

Abundenţa cea mai mare a fost găsită în pivniţe şi poduri, ceea ce se poate explica prin faptul că aici sunt deranjaţi mai puţin, dar şi şansa la pradă este mult mai mare, decât în alte încăperi. În fiecare locuință studiată erau păianjeni, însă dintre speciile identificate până acum nici unul nu reprezintă un pericol serios pentru om.

Ştiri

Anul III la un program de cursuri la Budapesta

La sfârșitul lunii februarie studenți din anul al III-lea al Departamentului de Știința Mediului au participat la cursuri de mineralogie și știința solului la Universitatea Eötvös Loránd Tudományegyetem din Budapesta. Cursurile şi orele practice au durat o săptămâmă, și erau intercalate și aplicații de teren. Organizatorul programului a fost prof. Tamás Weiszburg.

acum 24 zile

 

Ediţia a XIX-a a Conferinţei de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic

La începutul lunii aprilie va avea loc Conferinţa de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic la Debrecen, Ungaria. Anul acesta co-organizatorul nostru va fi Institutul de Cercetări Nucleare (Atommagkutató Intézet) din Debrecen. Evenimentul este deschis pentru profesori, cercetători, studenţi şi doctoranzi, şi va avea loc la 3-5 aprilie 2024.

acum o lună

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro