MagyarRomânăEnglish

Pagina principală / Cercetări cu studenții /

11.07.2016

Utilizarea de produse cosmetice în purificarea apelor uzate

Îndrumător științific: dr. Szende Tonk, lector universitar

Studentă: Melinda Bálint

Metalele grele din sol care provin din roci, respectiv din diferite minerale, pot contamina apele și indirect alimentele, deoarece sunt asimilate de plante. Apele uzate rezultate din diferite activităţi industriale, cum ar fi mineritul sau îmbogăţirea minereurilor, pot conţine metale grele (de exemplu cadmiu, plumb, mercur) în concentrații care dăunează sănătăţii. Cadmiul este unul dintre cele mai toxice metale grele, iar toxicitatea acestuia se datorează parțial faptului că este acumulat în organisms, și în timp provoacă daune la nivelul ficatului, rinichilor și a sistemului osos. Din această cauză, pentru a proteja natura și populația umană, apele uzate trebuie epurate prin reducerea cantităților de metale grele cel puțin până sub concentrațiile maxime admise care încă nu prezintă pericol pentru sănătate.

În prezent există o serie de procese fizice și chimice care pot fi aplicate în purificarea apelor uzate, pe lângă care și metodele biologice, ca sorbţia şi/sau acumularea metalelor cu ajutorul microorganismelor, capătă din ce în ce mai multă atenţie. Deocamdată există puține cazuri de utilizare a biosorbţiei la nivel industrial, însă rezultatele cercetărilor de laborator promit posibilități de utilizare semnificative atât la nivel economic cât și cel al protecției mediului. Utilizarea de sorbenți pentru eliminarea metalelor grele este o metodă relativ nouă în procesul de epurare al apelor reziduale.

În cursul studiului am cercetat posibilitățile de adsorbție a ionilor de Cd2+, utilizând ca sorbent pudră de argilă cosmetică. Pudra de argilă utilizată în cadrul studiului provine din Pădurea Craiului, și este comercializat de către Farmec S.A. în cadrul gamei de produse ASLAVITAL, având în compoziție majoritar silicat de magneziu-aluminiu. Produsul are o suprafaţă specifică mare (20-750 m2/g), iar sarcina negativă de la suprafaţă, distribuţia de mărime granulară, şi capacitatea de schimb ionic influenţează în mod semnificativ procesul de adsorbţie. Drept concluzie generală, se poate afirma că pudra de argilă cosmetică (având în compoziție predominant silicat de magneziu-aluminiu) poate fi utilizat eficient ca sorbent pentru eliminearea ionilor de Cd2+ din soluție apoasă.

Ştiri

Anul III la un program de cursuri la Budapesta

La sfârșitul lunii februarie studenți din anul al III-lea al Departamentului de Știința Mediului au participat la cursuri de mineralogie și știința solului la Universitatea Eötvös Loránd Tudományegyetem din Budapesta. Cursurile şi orele practice au durat o săptămâmă, și erau intercalate și aplicații de teren. Organizatorul programului a fost prof. Tamás Weiszburg.

acum 2 luni

 

Ediţia a XIX-a a Conferinţei de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic

La începutul lunii aprilie va avea loc Conferinţa de Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic la Debrecen, Ungaria. Anul acesta co-organizatorul nostru va fi Institutul de Cercetări Nucleare (Atommagkutató Intézet) din Debrecen. Evenimentul este deschis pentru profesori, cercetători, studenţi şi doctoranzi, şi va avea loc la 3-5 aprilie 2024.

acum 2 luni

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro