MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Diákjainkkal kutattuk /

2016.07.11.

Kozmetikumok alkalmazása a szennyvíztisztításban

Témavezető: dr. Tonk Szende, egyetemi adjunktus

Hallgató: Bálint Melinda

A különböző nehézfémek a kőzetekből, ércekből, a talajból közvetlen kioldódással vagy a növények általi felvétel következményeként bekerülhetnek a vízbe, illetve a szilárd táplálékba. Az ipari tevékenységeknek (pl. a bányászatnak, ércdúsításnak) köszönhetően keletkezett szennyvizek tartalmazhatnak különböző nehézfémeket (pl. kadmiumot, ólmot, higanyt), az egészségre veszélyes koncentrációkban. A kadmium egyike a legtoxikusabb nehézfémeknek, toxicitásának oka részben az, hogy felhalmozódik az élő szervezetekben, és idővel károsíthatja a csontok, a máj és a vese normál funkcióit. Ebből kifolyólag, a nehézfémekkel szennyezett vizeket a környezet és az élővilág védelme miatt kellő mértékben, legalább az egészségre még nem káros felső határérték alatti fémtartalomig meg kell tisztítani.

Jelenleg számos fizikai-kémiai eljárást alkalmaznak a víz nehézfémtartalmának csökkentésére. Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a biológiai módszerekre, mint amilyen például a mikroorganizmusok segítségével történő szorpció és/vagy akkumuláció. Napjainkban még csak néhány példa létezik a bioszorpció ipari mértékű alkalmazására, de a laboratóriumi eredmények komoly gazdasági és környezetvédelmi lehetőségekkel biztatnak. A fémek adszorpcióját különböző szorbensekkel viszonylag új módszerként alkalmazzák a szennyvíztisztítás során.

Kutatásunk során a Cd2+ ionok megkötési lehetőségeit vizsgáltuk adszorpció által, szorbensként szilíciumtartalmú, kozmetikai agyagport használva. A kutatásunk során használt, a Farmec S.A. által forgalmazott ASLAVITAL kozmetikai agyagpor a Királyerdő-hegységből származik, és összetételében javarészt magnézium-alumínium-szilikát szerepel. Nagy fajlagos felülettel rendelkezik (20-750 m2/g), a felületén levő negatív töltések, a szemcseméret-eloszlás, az ioncsere-kapacitása pedig nagymértékben befolyásolják az adszorpció folyamatát. Eredményeink alapján elmondhatjuk, hogy a magnézium-alumínium-szilikát, mint kereskedelmi forgalomban lévő kozmetikum, jól alkalmazható szorbensként a Cd2+ ionok megkötésére/eltávolítására vizes oldatból.

Hírek

Domus Emléklappal tüntették ki oktatónkat

A Magyar Tudományos Akadémia 25 évvel ezelőtt, 1997-ben indította el a Domus Hungarica Scientiarum et Artium ösztöndíjprogramot. Kollégánk, dr. Urák István docens egyike a legsikeresebb pályázóknak.

2 hónapja

 

Balázs Ferenc Ifjúsági Díjat nyert hallgatónk, András Bernadett

Az Országos Magyar Diákszervezet által meghirdetett Balázs Ferenc Ifjúsági Díj egyik nyertese harmadéves hallgatónk, András Bernadett, aki a XXV. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián bemutatott dolgozatával pályázott.

2 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro