MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Diákjainkkal kutattuk /

2016.07.11.

Kozmetikumok alkalmazása a szennyvíztisztításban

Témavezető: dr. Tonk Szende, egyetemi adjunktus

Hallgató: Bálint Melinda

A különböző nehézfémek a kőzetekből, ércekből, a talajból közvetlen kioldódással vagy a növények általi felvétel következményeként bekerülhetnek a vízbe, illetve a szilárd táplálékba. Az ipari tevékenységeknek (pl. a bányászatnak, ércdúsításnak) köszönhetően keletkezett szennyvizek tartalmazhatnak különböző nehézfémeket (pl. kadmiumot, ólmot, higanyt), az egészségre veszélyes koncentrációkban. A kadmium egyike a legtoxikusabb nehézfémeknek, toxicitásának oka részben az, hogy felhalmozódik az élő szervezetekben, és idővel károsíthatja a csontok, a máj és a vese normál funkcióit. Ebből kifolyólag, a nehézfémekkel szennyezett vizeket a környezet és az élővilág védelme miatt kellő mértékben, legalább az egészségre még nem káros felső határérték alatti fémtartalomig meg kell tisztítani.

Jelenleg számos fizikai-kémiai eljárást alkalmaznak a víz nehézfémtartalmának csökkentésére. Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a biológiai módszerekre, mint amilyen például a mikroorganizmusok segítségével történő szorpció és/vagy akkumuláció. Napjainkban még csak néhány példa létezik a bioszorpció ipari mértékű alkalmazására, de a laboratóriumi eredmények komoly gazdasági és környezetvédelmi lehetőségekkel biztatnak. A fémek adszorpcióját különböző szorbensekkel viszonylag új módszerként alkalmazzák a szennyvíztisztítás során.

Kutatásunk során a Cd2+ ionok megkötési lehetőségeit vizsgáltuk adszorpció által, szorbensként szilíciumtartalmú, kozmetikai agyagport használva. A kutatásunk során használt, a Farmec S.A. által forgalmazott ASLAVITAL kozmetikai agyagpor a Királyerdő-hegységből származik, és összetételében javarészt magnézium-alumínium-szilikát szerepel. Nagy fajlagos felülettel rendelkezik (20-750 m2/g), a felületén levő negatív töltések, a szemcseméret-eloszlás, az ioncsere-kapacitása pedig nagymértékben befolyásolják az adszorpció folyamatát. Eredményeink alapján elmondhatjuk, hogy a magnézium-alumínium-szilikát, mint kereskedelmi forgalomban lévő kozmetikum, jól alkalmazható szorbensként a Cd2+ ionok megkötésére/eltávolítására vizes oldatból.

Hírek

Budapesti tanulmányúton a harmadéveseink

Február végén (19-24 között) a Környezetettudomány szak harmadéves hallgatói a Makovecz-program keretében Budapestre látogattak. A tanulmányút főszervezője dr. Weiszburg Tamás professzor úr volt.

3 hónapja

 

XIX. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia

Idén április 3-5 között kerül sor az évente megszervezett környezettudományi konferenciára, amleyet a debreceni Atommagkutató Intézettel közösen szervezünk. A konferenciára szeretettel várjuk oktatók, kutatók, egyetemi hallgatók és doktoranduszok jelentkezését.

3 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro