MagyarRomânăEnglish

Pagina principală /

Despre Departamentul de Ştiinţa Mediului

Catedra Ştiinţa Mediului a fost înfiinţată în anul 2002 sub conducerea conf. Dr. Ildikó Mócsy.

Obiective: Catedra şi-a propus pregătirea unor specialişti în domeniul ştiinţei mediului, apţi să rezolve eficient probleme de mediu şi să contribuie la conservarea şi dezvoltarea durabilă a unui mediu sănătos.

Discipline fundamentale: În primul an de studiu studenţii însuşesc noţiunile fundamentale ale ştiinţelor naturii (fizică, chimie, biologie, geologie, geografie) relevante pentru ştiinţa mediului. Planul de învăţământ este conceput în aşa fel încât să permită acumularea cunoştinţelor necesare pentru continuarea studiilor şi pentru acei studenţi care vin din licee cu o pregătire mai slabă. În al doilea an se studiază discipline care tratează fenomenele şi problematica mediului (geografia mediului, fizica mediului, chimia mediului, ecologie, geologia mediului). În al treilea an de studiu se pune accent pe disciplinele opţionale, cu ajutorul cărora studenţii îşi pot pune în valoare cunoştinţele dobândite în laboratoare de specialitate, investigaţii de teren, în elaborarea studiilor de impact, respectiv în abordări ştiinţifice teoretice.

Oportunităţi de angajare: Întrucât problematica de mediu şi reglementările aferente se află printre priorităţile Uniunii Europene, absolvenţilor li se deschid numeroase perspective de carieră profesională în administraţia publică (la nivel local şi judeţean), în cadrul agenţiilor teritoriale de protecţia mediului, în laboratoare de specialitate, în cadrul firmelor şi organizaţiilor civile specializate pe probleme de mediu, la instituţii de sănătate publică, în învăţământ şi cercetare.

Evenimente profesionale:

  • Conferinţa Internaţională „Ştiinţa Mediului în Bazinul Carpatic”
  • Conferinţe ştiinţifice naţionale
  • Prelegeri ştiinţifice cu invitaţi din ţară şi străinătate
  • Workshopuri

Aplicaţii de teren, proiecte de cercetare: Pregătirea practică a studenţilor are o importanţă deosebită în cadrul programului de studiu. Studenţii au ocazia să se implice în activităţile de cercetare a cadrelor didactice încă din primul an, de asemenea să participe la numeroase deplasări pe teren şi aplicaţii profesionale, de la zona litorală la cea alpină.

Practică de teren în Grecia

Practică de teren în Parcul Naţional Retezat

Ştiri

Practică de teren în partea de nord a Munților Trascău

Cu studenții noștri am fost la un exercițiu pe teren în partea nordică a Munților Trascău, în cadrul disciplinelor de arii protejate și de geomorfologie.

acum 16 zile

 

Dr. Tamás Weiszburg vorbește despre situația exploatării litiului

În secolul XXI producția și stocarea energiei electrice a devenit foarte apreciată. Care este însă situația cu exploatarea litiului și efect are asupra mediului? Dr. Tamás Weiszburg a fost invitat în emisiunea „Fókuszban”, unde a spus lucruri interesante despre acest subiect, și a menționat cazul minei de litiu din Serbia.

acum 4 luni

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro