MagyarRomânăEnglish

Pagina principală / Ştiri /

acum 5 ani

Colegul nostru Hartel Tibor a prezentat valorile ecologice, culturale și economice ale pășunilor cu arbori în Parlamentul UE

La 17 noiembrie, Asociatia Pogány-Havas, BirdLife Europa și Forumul European pentru Conservarea Naturii și Pastoralism au organizat împreună un seminar de politici la Parlamentul European care vizează păşunile cu arbori din Europa în contextul Politicii Agricole Comune (PAC).

Evenimentul a fost găzduit de Csaba Sógor, Clara Aguilera și Catherine Bearder, membri ai Parlamentului European. Prezentarea păşunilor cu arbori din România în contextul PAC a fost făcută de Tibor Hartel, conferenţiar la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca. Tibor Hartel spune că sisteme de păşuni cu arbori din România au o semnificație globală. Actuala PAC ameninţă cu dispariţia aceste sisteme social-ecologice unice, de exemplu, prin motivarea îndepărtarea arborilor (tineri și bătrâni), îndepărtarea tufelor (arbustilor), permiterea pășunatului excesiv, și prin ignorarea unor habitate imporante. Nici una dintre caracteristicile menționate mai sus ale păşunilor cu arbori nu reprezintă obstacol în calea producției economice, din contră, acestea creează premisele pentru o agricultură ecologică durabilă! Pierderea lor din neglijenţă intră pur și simplu la categoria "risipă". Acest lucru este regretabil, deoarece în timp ce distrugem sistemele noastre tradiţionale de păşuni cu arbori, erodăm irevocabil și definitiv ultimele noastre posibilități pentru punerea în aplicare a unei strategii de producție agricolă durabilă ecologic.
Este important, prin urmare, că PAC să asigure un mediu legislativ stabil şi bun pentru durabilitatea păşunilor cu arbori. Prezentarea lui Tibor Hartel poate fi accesată aici, iar comunicatul de presă în limba maghiară este disponibil aici.

Ştiri

Minute Verzi cu dr. Ágnes Balázsi

Anita Deák de la Radio Agnus a condus un interviu cu dr. Ágnes Balázsi despre relaţia noastră cu natura. Colega noastră a accentuat importanţa acestei relaţii şi de asemenea a vorbit despre posibilităţile de a menţine această relaţie pe termen lung.

acum 2 luni

 

Începerea anului universitar pe timp de pandemie

În primele săptămâni din noul an academic accentul va fi pus pe orele de laborator şi seminarii care necesită prezenţa studenţilor şi profesorilor în incinta facultăţii. Rugăm studenţii şi profesorii să citească cu atenţie regulamentul în vigoare referitor la timpul petrecut în clădirea facultăţii.

acum 3 luni

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro