MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Hírek /

8 éve

Hartel Tibor kollégánk előadást tartott a fás legelők ökológiai, kulturális és gazdasági értékeiről az Európa Parlamentben

November 17-én, a Pogány-havas Kistérségi Társulás, a Birdlife Europe és a European Forum on Nature Conservation and Pastoralism elnevezésű civil szervezetek közösen tartottak szakmai szemináriumot az Európai Parlamentben a fás legelők helyzetéről a Közös Agrárpolitika (KAP) vonatkozásában.

Az esemény házigazdái Sógor Csaba erdélyi, Clara Aguilera spanyol és Catherine Bearder brit Európai Parlament képviselők voltak. A találkozó témájáról erdélyi vonatkozásban Hartel Tibor, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense tartott szakmai áttekintést. Hartel Tibor szerint, a Romániai és ezen belül, az erdélyi fás legelők európai és globális szintű szociális-ökológiai értékekkel rendelkező hagyományos tájelemek. A jelenlegi KAP több szempontból veszélyezteti a fás legelőket, például azáltal, hogy motiválja a fák kivágását, az öreg fák eltávolítását, a bokrok eltávolítását, túllegeltetést tesz lehetővé, számos fontos élőhely-komponenst nem vesz figyelembe, konfliktusba kerül a hagyományos lokális tudásformákkal, mintegy illegalitásba sodorva azokat. A fent említett elemek egyike sem gátolja a gazdasági termelést, sőt ellenkezőleg, megteremtik egy fenntartható mezőgazdaság ökológiai alapfeltételeit! Az eltüntetésük egész egyszerűen a "pazarlás" kategóriába kerül. Ez azért sajnálatos, mert Európa utolsó hagyományos kultúrtáj értékeit tesszük tönkre, visszavonhatatlanul, és végérvényesen errodáljuk az egyre inkább hangoztatott "fenntartható fejlődés" utolsó reális lehetőségeit is.
Fontos tehát, hogy a KAP fenntartható módon befolyásolja a fás legelők használatát. Hartel Tibor előadását itt lehet elérni, valamint az eseményről beszámoló sajtóközlemény itt érhető el.

Hírek

Budapesti tanulmányúton a harmadéveseink

Február végén (19-24 között) a Környezetettudomány szak harmadéves hallgatói a Makovecz-program keretében Budapestre látogattak. A tanulmányút főszervezője dr. Weiszburg Tamás professzor úr volt.

2 hónapja

 

XIX. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia

Idén április 3-5 között kerül sor az évente megszervezett környezettudományi konferenciára, amleyet a debreceni Atommagkutató Intézettel közösen szervezünk. A konferenciára szeretettel várjuk oktatók, kutatók, egyetemi hallgatók és doktoranduszok jelentkezését.

2 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro