MagyarRomânăEnglish

Pagina principală / Ştiri /

acum 7 luni

Seară Academică cu etnoecologul Zsolt Molnár

În noiembrie (6-7) universitatea noastră a găzduit un invitat special, respectiv pe dr. Zsolt Molnár (botanist, expert în etnoecologie), consilier științific al Centrului de Cercetări Ecologice al Academiei Maghiare de Științe.

Cercetătorul a ținut o prelegere despre cunoștințele ecologice tradiționale ale ciobanilor și importanța acestora pentru conservarea naturii. În urma acestui eveniment, cercetătorii, doctoranzii și studenții și-au putut împărtăși întrebările metodologice și experiențele de cercetare în cadrul unui atelier.

Mesajele evenimentelor au evidențiat importanța cunoștințelor ecologice tradiționale și a cunoștințelor bazate pe experiență despre natură (ex. agricultura tradițională, pășunatul) ca sursă vulnerabilă de inspirație pentru conservarea naturii. Aceste forme de cunoaștere sunt complementare cunoștințelor teoretice și, în multe cazuri, au fost deja implementate ca cele mai bune practici de management al habitatelor semi-naturale. Acest subiect este abordabil de multe discipline (ex. botanică, antropologie, etnografie, științe agricole, ecologie și etologie), prin urmare, este important să existe un dialog între cercetători, dar, mai ales, să avem o cooperare bazată pe încredere cu localnicii.

Cunoștințele tradiționale și experimentale primesc o atenție din ce în ce mai mare pe forumurile internaționale, dar sunt foarte vulnerabile din cauza globalizării. Din păcate, acest subiect este mai puțin cercetat, dar oferă oportunități promițătoare cercetătorilor.

Ştiri

Călători în lumea mare cu dr. Vörös Lajos

Al doilea prezentator în cadrul sesiunii Călători in lumea mare va fi profesorul Vörös Lajos, cercetător la Insitutul de Limnologie Balaton (Tihany, Ungaria). Profesorul a parcurs un drum extrem de lung de 4000 de km de la Astana la lacul Aral în căutarea apei.

acum 4 luni

 

A XVI-a ediţie a Conferinţei internaţionale de ştiinţa mediului în Bazinul Carpatic

În acest an ediţia a 16-a a Conferinţei internaţionale de ştiinţa mediului în Bazinul Carpatic va avea loc la 1-4 aprilie. Gazda conferinţei va fi Universitatea Eötvös Loránd Tudományegytem din Budapesta.

acum 5 luni

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro