MagyarRomânăEnglish

Pagina principală / Ştiri /

acum un an

Seară Academică cu etnoecologul Zsolt Molnár

În noiembrie (6-7) universitatea noastră a găzduit un invitat special, respectiv pe dr. Zsolt Molnár (botanist, expert în etnoecologie), consilier științific al Centrului de Cercetări Ecologice al Academiei Maghiare de Științe.

Cercetătorul a ținut o prelegere despre cunoștințele ecologice tradiționale ale ciobanilor și importanța acestora pentru conservarea naturii. În urma acestui eveniment, cercetătorii, doctoranzii și studenții și-au putut împărtăși întrebările metodologice și experiențele de cercetare în cadrul unui atelier.

Mesajele evenimentelor au evidențiat importanța cunoștințelor ecologice tradiționale și a cunoștințelor bazate pe experiență despre natură (ex. agricultura tradițională, pășunatul) ca sursă vulnerabilă de inspirație pentru conservarea naturii. Aceste forme de cunoaștere sunt complementare cunoștințelor teoretice și, în multe cazuri, au fost deja implementate ca cele mai bune practici de management al habitatelor semi-naturale. Acest subiect este abordabil de multe discipline (ex. botanică, antropologie, etnografie, științe agricole, ecologie și etologie), prin urmare, este important să existe un dialog între cercetători, dar, mai ales, să avem o cooperare bazată pe încredere cu localnicii.

Cunoștințele tradiționale și experimentale primesc o atenție din ce în ce mai mare pe forumurile internaționale, dar sunt foarte vulnerabile din cauza globalizării. Din păcate, acest subiect este mai puțin cercetat, dar oferă oportunități promițătoare cercetătorilor.

Ştiri

Minute Verzi cu dr. Ágnes Balázsi

Anita Deák de la Radio Agnus a condus un interviu cu dr. Ágnes Balázsi despre relaţia noastră cu natura. Colega noastră a accentuat importanţa acestei relaţii şi de asemenea a vorbit despre posibilităţile de a menţine această relaţie pe termen lung.

acum 13 zile

 

Începerea anului universitar pe timp de pandemie

În primele săptămâni din noul an academic accentul va fi pus pe orele de laborator şi seminarii care necesită prezenţa studenţilor şi profesorilor în incinta facultăţii. Rugăm studenţii şi profesorii să citească cu atenţie regulamentul în vigoare referitor la timpul petrecut în clădirea facultăţii.

acum o lună

 

Toate ştirile »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Departamentul de Ştiinţa Mediului, Universitatea Sapientia, Facultatea de Ştiinţe şi Arte, Cluj-Napoca

Site creat de Weblap.ro