MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Hírek /

4 éve

Egyetemi Este Molnár Zsolt etnoökológussal

Novemberben (6-7-én) egyetemünkre látogatott dr. Molnár Zsolt botanikus, etnoökológus, a MTA Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója.

A kutató előadást tartott november 6-án az Egyetemi Esték rendezvénysorozat keretében A pásztoroktól és gazdáktól tanult ökológia és szerepe a természet védelmében címmel. Ezt követően, november 7-én, egy kerekasztal beszélgetésen osztották meg kutatók, doktoranduszok és hallgatók módszertani kérdéseiket, kutatási tapasztalataikat az előadóval.

Az előadás és a kerekasztal-beszélgetés főbb üzenetei közé tartoztak a természetről örökölt tudás (pl. hagyományos gazdálkodás, pásztorkodás) és a tapasztalat alapú tudás fontossága, illetve annak szerepe a természetvédelemben. Ezeket a tudásformákat, mint az elméleti-, szaktudás kiegészítőit tartják számon és sok esetben, megalapozottan, már beépítik a természetvédelmi gazdálkodás gyakorlatába. Ez a témakör sok tudományterület által megközelíthető és értelmezhető (pl. botanika, antropológia, néprajz, agrártudományok, ökológia, etológia) ezért fontos a kutatók közötti párbeszéd, de legfőképpen a helyi emberekkel történő, bizalmas együttműködés. A nemzetközi fórumokon egyre nagyobb figyelmet kapnak a hagyományos és a tapasztalati tudás, viszont elvesztésük, átalakulásuk egyre gyorsabban történik a globalizáció következtében. Sajnos a szóban forgó témakör kevésbé kutatott, így ígéretes lehetőségeket rejt az arra vállalkozóknak.

Dr. Molnár Zsolt és kollégája Dr. Babai Dániel Erdélyben is folytatnak kutatásokat, amelyekhez szívesen fogadják a jelentkezőket. Érdeklődni a Környezettudomány Tanszéken, illetve a balazsiagnes.sapientia@gmail.com e-mail címen lehet.

Hírek

Budapesti tanulmányúton a harmadéveseink

Február végén (19-24 között) a Környezetettudomány szak harmadéves hallgatói a Makovecz-program keretében Budapestre látogattak. A tanulmányút főszervezője dr. Weiszburg Tamás professzor úr volt.

2 hónapja

 

XIX. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia

Idén április 3-5 között kerül sor az évente megszervezett környezettudományi konferenciára, amleyet a debreceni Atommagkutató Intézettel közösen szervezünk. A konferenciára szeretettel várjuk oktatók, kutatók, egyetemi hallgatók és doktoranduszok jelentkezését.

2 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro