MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Diákjainkkal kutattuk /

2016.06.20.

A közvetlen környezet ismerete és a nagyobb hatósugarú kimozdulások jellege a kolozsvári iskolások körében

Hallgató: Csiszér Tamás, BSc, III. év

Témavezető: dr. Poszet Szilárd, egyetemi adjunktus

A kutatás központi témája a Kolozsvár környéki kirándulóhelyek látogatottságának felmérése különböző kolozsvári iskolák diákjainak körében. Ezt a témát választottuk, mert kíváncsiak voltunk a diákok kirándulási szokásaira és közben milyen hatást gyakorolnak a környezetre. Abból a feltételezésből indultunk ki, hogy az iskolások inkább a közeli kirándulásokat helyezik előnybe (idő- és költségvetési korlátok miatt) és csak azután a külföldi utazásokat. Vizsgáljuk még azt is, hogy a kirándulások jellege, időtartama és gyakorisága hogyan változik. Választ keresünk arra, hogy az iskolásokat milyen mértékben szoktathatja környezettudatos magatartásra, az hogy mennyire kötődnek a közvetlen környezetükben található természeti értékekhez, illetve ez miben nyilvánul meg és milyen mértékben. Három kolozsvári iskola (Báthory, Brassai, Apáczai) 5–8. és 9–12. osztályos diákjai körében végzett felmérés során 650 kérdőívet dolgoztunk fel.

Végső következtetésként elmondható, hogy a diákok 75–80 százaléka bejárta és ismeri is a Kolozsvár környéki kirándulóhelyeket, természetesen az általunk kiemelt helyszínek látogatottsága eltérő volt. Legtöbben a Bükköt és a Hója-erdőt erdőt ismerték (90%), legkevesebben a Pokolköz és a Szénafüvek területét (5–10%). Ezeket leginkább gyalogosan vagy biciklivel közelítették meg (50–55%). Meglepően kevesen túráznak és kirándulnak az országban (50–60%). Sok a fehér folt és jól kirajzolódnak a kedvenc helyek: az Erdélyi-szigethegység (ez valószínűleg a közelsége miatt), a Retyezát-hegység, a Hargita-hegység és a tengerpart. A megkérdezett diákok szinte 100%-ban részt vettek már külföldi kirándulásokon, legtöbben Magyarországon jártak (90%), és a diákok több mint fele járt már Németországban, Ausztriában, Olaszországban vagy Görögországban. A diákok esetében kirándulások jellegét és minőségét még nagymértékben befolyásolja a szülők hozzáállása, a szűk baráti kör hatása, a pénzügyi lehetőségek.

Hírek

Őszi túra a Túri-hasadékban

Októberben végigjártuk a diákokkal a remekül kiépített Túri-hasadék Natura 2000 természetvédelmi területet, ahol a terület morfológiai és környezeti jellemzőivel fedeztük fel. Nem volt akadálymentes a terep de ha könnyű lett volna akkor nem olyan izgalmas.

15 órája

 

Herman Ottó-éremmel tüntették ki Tonk Szende kollégánkat

Herman Ottó-éremmel tüntette ki a Magyar Természettudományi Társulat tanszékünk oktatóját, dr. Tonk Szende egyetemi docenst.

20 napja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro