MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Diákjainkkal kutattuk /

2018.08.11.

A vadon termett csipkebogyó ásványi anyagai

Hallgató: Nagy Emese, MSc, 2. év

Témavezető: dr. Zsigmond Andrea-Rebeka, egyetemi adjunktus

Az erdélyi emberek életében fontos szerepet játszottak és játszanak ma is a gyógynövények. Mindennapi táplálékuk részét képezik, mint teák, befőttek, lekvárok, de egyeseket nyers formában is fogyasztanak. Egyik közkedvelt termés a csipkebogyó, amely a vadrózsa vitamindús gyümölcse. A növény bogyójának hatóanyagai elsősorban a B-, C-, D- és K-vitamin. A C-vitamin tartalomban a legtöbb gyümölcsöt háttérbe szorítja. Ásványianyag-összetétele kevésbé kutatott, mint az egyéb, szerves növényi hatóanyagoké, ezért célul tűztük ki a vadon nőtt vadrózsa (Rosa canina) termésének elemösszetétel-vizsgálatát.

A kutatás során három különböző hargita-megyei területről gyűjtöttünk mintákat. Összesen 49 pontunk volt, egy-egy pontból körülbelül 200 g bogyót gyűjtöttünk 2017 szeptemberében. A begyűjtött mintákat laboratóriumban dolgoztuk fel. A mosást követően különválasztottuk a bogyó aszmagját a húsos termésfaltól. Ezután a mintákat szárítottuk, porítottuk és szitáltuk, majd savas- oxidatív közegben atmoszférikus nyomáson tártuk fel. A műszeres elemzést MP-AES spektrométerrel végeztük el. Az így kapott adatokat statisztikailag dolgoztuk fel, és elemeztük ki.

Eredményeink azt mutatták, hogy a csipkebogyó főleg az aszmagjában tárol több fontos elemet, mint például a vasat, rezet, cinket, molibdént és alumíniumot, míg a húsos termésfalban nagyobb koncentrációkat kaptunk káliumra, stronciumra és bórra. A bárium és a mangán egyenletesen oszlott meg a termés két részében. Az aszmag és a termésfal között a legnagyobb különbségeket cinkre és vasra állapítottuk meg, ezek az elemek 6-10-szer nagyobb mennyiségben fordultak elő az aszmagban, mint a termésfalban.

Az elemek közül a legnagyobb mennyiségben az alumínium fordult elő, koncentrációja ~300–440 mg/kg száraz anyagra (sz.a.) a termésfalban, és ~900–1300 mg/kg sz.a. az aszmagban. A legkisebb koncentrációkat ólomra (~1,4-2,7 mg/kg sz.a. a termésfalban és 0,9-1,6 mg/kg sz.a. az aszmagban) és molibdénre (1,5-2,3 mg/kg sz.a. a termésfalban és 3,8-5,0 mg/kg sz.a. az aszmagban) kaptuk.

A legtöbb felhasználási mód során a csipkebogyó aszmagja kidobásra kerül, az emberek többsége nem használja fel a termésnek ezt a részét. Ezért kíváncsiak voltunk, hogy a húsos termésfal szárított 100 g-ja (pl. lekvárban) milyen mértékben képes fedezni a napi ásványianyag-szükségletünket. A napi ajánlott ásványianyag-mennyiségekre az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hivatala (EFSA, European Food Safety Authority) által megadott értékeket vettük alapul, amelyeket 2017-ben korrigált (EFSA, 2017). Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a fent említett mennyiség fedezni tudja a napi szükségletünket mangánból és molibdénből, viszont távolról sem fedezi a réz, cink, kalcium, magnézium és a vas igényünket. Ami az alumíniumot illeti, az EFSA 2008-ban kiadott egy javaslatot a heti maximális alumínium bevitelre, ami 1 mg/kg testtömeg értéket jelent (egy 70 kg-os ember esetében 70 mg-ot jelent). Ezt alapul véve, a 100 g szárított termésfal alumínium-tartalma 30-44 mg, tehát felnőttnél nem jelent gondot, viszont gyermekeknél aggodalomra adhat okot. Az ólom egy másik toxikus elem, ami megemeli a csipkebogyó fogyasztásának egészségkárosító kockázatát. Az 1881/2006-os EK rendelet által megszabott maximális ólomkoncentráció bogyótermésre 0,20 mg/kg friss anyagra. A bogyókra jellemző 82-85%-os nedvességtartalom figyelembevételével ez az érték ~1,5 mg/kg-ra módosul száraz anyagra. Az általunk kapott koncentrációértékek ólomra sajnos ezt a határt súrolják.

Következtetésként elmondhatjuk, hogy a Hargita-megyéből származó vadon termett csipkebogyó kevés esszenciális ásványi anyagot tartalmaz, viszont említésre méltó a mangán- és molibdén-tartalma. A toxikus hatású alumíniumot és ólmot olyan mennyiségben tartalmazhatja, ami már káros lehet az egészségre nézve.

Hírek

Budapesti tanulmányúton a harmadéveseink

Február végén (19-24 között) a Környezetettudomány szak harmadéves hallgatói a Makovecz-program keretében Budapestre látogattak. A tanulmányút főszervezője dr. Weiszburg Tamás professzor úr volt.

3 hónapja

 

XIX. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia

Idén április 3-5 között kerül sor az évente megszervezett környezettudományi konferenciára, amleyet a debreceni Atommagkutató Intézettel közösen szervezünk. A konferenciára szeretettel várjuk oktatók, kutatók, egyetemi hallgatók és doktoranduszok jelentkezését.

3 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro