MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Diákjainkkal kutattuk /

2016.06.26.

Erdély különböző településein termesztett spenót ásványianyag-tartalma

Hallgató: Kántor Izolda, BSc, III. év

Témavezető: dr. Zsigmond Andrea-Rebeka, egyetemi adjunktus

A zöldségek táplálkozásunk fő elemei, melyek köztudottan jótékony hatásúak a bennük levő vitaminoknak, nyomelemeknek, rostoknak köszönhetően. A leveles zöldségek átlagon feletti mennyiségben tartalmazhatnak az emberre nézve toxikus elemeket, mivel nem csak a talajból vehetik fel őket, hanem a levegőből kiülepedő porból is, leveleiken keresztül.

Számos országban, köztük hazánkban is, kis és nagy településeken egyaránt évszázados szokás a kertek megművelése. A kis termelők a saját terményeiket piacon értékesítik. Mivel ezek a termények nem esnek át egy minőségellenőrzési fázison, fennállhat a veszélye annak, hogy fogyasztásuk káros lehet az egészségre nézve.

Ezeknek a tényeknek az ismeretében célul tűztük ki a Kolozsváron termesztett spenót (Spinacia oleracea L.) elemösszetételének megvizsgálást, és felmérni a fogyasztásával járó kockázatot. Összehasonlításként 3 települést választottunk ki. Kutatásunk során 34-34 spenót- és talajmintát elemeztünk: 18 Kolozs-megyei mintát (11 Kolozsvárról származó mintát és 7 kalotaszegit) és 16 Hargita-megyei mintát (10 Székelykeresztúrról és 6 Csíkszentmártonról származó mintát). A kijelölt kertekben a minták begyűjtéséhez a véletlen mintavétel módszerét alkalmaztuk. A spenótmintákat megmostuk, megszárítottuk, porítottuk és savas-oxidatív közegben feltártuk. Az elemanalízist ICP-OES technika alkalmazásával végeztük el.

Az eredményeink azt mutatták, hogy a négy település kertjeinek talaja nem szennyezett toxikus elemekkel, a vizsgált talajoknak mindössze 6%-a tartalmazott a törvény által megszabott maximális koncentrációt kismértékben meghaladó rezet, cinket és ólmot. Higanyt nem mutattunk ki egyetlen talajmintában sem.

Mivel a kerti talajok nem voltak szennyezettek toxikus elemekkel, várhatóan a spenótok is kis mértékben tartalmazták ezeket az elemeket. A spenótmintákban kimutatási határ alatt volt az arzén, higany és ólom koncentrációja, ugyanakkor az erősen toxikus kadmiumra az európai szabvány által megadott 0,2 mg/kg értéket sem haladta meg egyetlen minta Cd-tartalma. A fogyasztással járó esetleges káros hatások mértékét a kockázati index (HI) segítségével becsültük meg. Mivel a HI érték egyetlen esetben sem haladta meg a kockázati szintet, elmondhatjuk, hogy a négy településen termesztett spenót biztonságosan fogyasztható.

Említésre méltónak tartjuk azt a megfigyelésünket, hogy a spenótok elemösszetételében találtunk különbségeket a származási helytől függően. A Hargita-megyéből származó spenótokban átlagosan magasabb volt a kalcium, a magnézium és a vas koncentrációja, mint a kolozsvári és a kalotaszegi spenótokban. A két nagyobb településre (Kolozsvárra és Székelykeresztúrra) jellemző volt a magasabb nátrium- és kadmium-tartalmú spenót, míg a kalotaszegi spenótok a legtöbb foszfort és molibdént tartalmazták. Irodalmi adatok szerint a friss spenót 10–30 mg/kg vasat tartalmaz, ezzel szemben a csíkszentmártoni spenót vastartalma átlagon felüli volt (30–50 mg/kg), a kolozsvári és a székelykeresztúri átlagos (15–25 mg/kg), a kalotaszegi pedig átlagon aluli (9–14 mg/kg).

 

Hírek

Terepgyakorlat a Torockó-hegység északi részén

Diákjainkkal a védett területek és a geomorfológia tárgyak keretén belül terepgyakorlaton voltunk a Torockó-hegység északi részén.

20 napja

 

Dr. Weiszburg Tamás beszél a lítiumbányák környezeti vonatkozásairól

A 21. században a villamosáram-termelés és -tárolás felértékelődött, de mi a helyzet a mindenki által ismert lítiummal,  milyen hatásai vannak a kitermelési folyamatnak a környezetre? Dr. Weiszburg Tamás a „Fókuszban” című műsor keretében a szerbiai lítiumbánya ügyét járta körül.

4 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro