MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Diákjainkkal kutattuk /

2016.06.26.

Levegőminőség felmérése kolozsvári iskolák tantermeiben

Témavezető: dr. Szacsvai Kinga

Hallgató: Stocker Walter

Az ember életidejének legnagyobb részét, körülbelül 80%-át, zárt környezetben tölti, ezért a zárt légtér állapotának megismerése elengedhetetlen követelmény. Mivel a légszennyezésre a gyerekek szervezete a legérzékenyebb, nagyon fontos az, hogy ott ahol legtöbbet tartózkodnak (lakás, iskola) a levelgő minősége megfelelő legyen.

A dolgozat célja az volt, hogy felmérjük a kolozsvári középiskolák tantermeinek levegőminőségét. A helyszínek kiválasztásánál több szempontot vettünk figyelembe. Első sorban megpróbáltunk olyan iskolát találni, ahol az oktatás első osztálytól XII. osztályig zajlik. Itt nagyobb az esély arra, hogy a tanulásra fordított 12 év alatt az iskolások nagy része egy oktatási központban maradjon. A mérési pontokat úgy választottuk ki, hogy legyen pont a főút mentén, a központban, zöld övezettel körülvéve, illetve a kevésbé forgalmas és városközponttól távol eső övezetben. A fent említett kritériumokat figyelembe véve, hat iskolát sikerült kiválasztanunk.

Az iskolákban oktatási időszakban mértük a hőmérsékletet, a relatív páratartalmat, a CO és CO2 mennyiségét, illetve a szálló por változását. A szálló port 10 liter levegőből mértük, hat mérettartományban (0,3μm, 0,5μm, 1μm, 2μm, 5μm és 10μm). A méréseket 15 percenként megismételtük. A mérési pontokban figyelembe vettük a tanterem elhelyezkedését, az ablak és tábla típusát, előző szünetben való szellőztetést és a diákok létszámát. Az értékek időbeli változásának felmérése érdekében méréseinket évszakonként megismételtük. Az eredmények azt mutatták, hogy a téli mérések esetében mind a CO és CO2 mennyisége, mind a szálló por lényegesen nagyobbak voltak. Ezt a tényt a tantermek fűtésének és a kevés szellőztetésnek tulajdoníthattuk.

A hat felmérésre került iskolában legtöbb esetben a nyári időszakban mértük a legalacsonyabb szálló por és szén-dioxid koncentrációt. Ez az eredmény a fűtés hiányával, a folytonos szellőztetéssel magyarázható. A májusi, júniusi hónapokban kapott alacsony értékek azzal magyarázható, hogy a jó időnek köszönhetően a tanulók többsége a szünetet az udvaron töltötte, így kevesebb port kavartak fel a járással, ugrálással és kevesebb CO2 bocsájtotta ki a tantermekben.

A többi évszakokban, amikor az általunk mért paraméterek értékei magasabbak voltak, jelentős koncentrációcsökkenés érhető el, ha rendszeresen több időt szellőztetnének, valamint a tanulók több időt töltenének a szabadban. A minél tisztább és egészségesebb légkörben történő oktatás érdekében javasoljuk a középiskolák vezetőinek a gyakoribb szellőztetést.

Hírek

Zöld percek dr. Szigyártó Lídiával

Az Agnus rádió Zöld Percek rovatában kolléganőnk, dr. Szigyártó Lídia beszélt a vizek mikroszkópikus élőlényeiről, a kovaalgákról.

15 napja

 

XVI. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia

Idén 16. alkalommal szervezzük meg a Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciát. A konferencia helyszíne az Eötvös Loránd Tudományegyetem lesz, Budapesten. A konferencia időpontja: 2021 március 30 - április 1.

29 napja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro