MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Hírek /

11 éve

Szakmai képzés három felvonásban – Első rész, Tanulmányút az Erdélyi-Szigethegységben

November 16-18 között a Környezettudomány Szak diákjai és tanárai három napos tanulmányúton vettek részt az Erdélyi-szigethegységben, amelyet az Enviro Scientia Egyesület szervezett a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával. A terepgyakorlat és a hozzákapcsolódó rendezvények témája: „Nyersanyagszükséglet és környezetvédelem".

 

Első nap

Indulás Kolozsvárról Torockóra, ahol a szálláshely elfoglalása után egy kisebb gyalogtúrára került sor, amely magába foglalta a Székely-kő megmászását, illetve a torockószentgörgyi vár meglátogatását. A gyalogtúrát Farkas György vezette. Este a terepgyakorlat során érintett területek földrajzi, majd földtani fejlődésének bemutatásra került sor, kitérve az Erdélyi-szigethegység vulkanizmusára, illetve annak színesfémérc-képző szerepére.

Második nap

Torockóról indulva az Aranyos völgyén felfele haladva, a Sesely-patak (Valea Şesei) mentén a Rosia Poien-i rézbánya ülepítő tavát (zagytározóját) tekintették meg a résztvevők, majd a verespataki arany-bányászat múltjával és jelenével ismerkedhettek meg. Az útvonal során az Aranyos és annak mellékfolyói mentén, több ponton is vízmintavételezésre és helyi fizikai, kémiai mérésekre került sor, amelyek célja a bányászatnak a folyóvizek minőségére gyakorolt hatásának a vizsgálata. Este további előadások hangzottak el, amelyek a torockói ércbányászat múltját, illetve a Sesely-völgyi zagytározón végzett esettanulmányt mutatták be.

Harmadik nap

Délelőtt túrán a torockói vasércbányászat nyomait őrző egykori bányajáratok meglátogatására került sor, amelyet a Kolozsvárra való visszautazás követett a Jára-völgyén keresztül. Itt két, geológiai szempontból érdekes megálló lett beiktatva: A Jára-patak völgye baloldalán található kristályos mészkőfejtő, illetve a macskamezői (Masca) vasérclelőhely egykori bányatelepe és meddőhányója. Mindkét megálló során az üledékes és magmás kőzetek közötti kölcsönhatást, illetve az ezek határán létrejövő ércesedéseknek a kialakulását volt hivatott bemutatni a terepgyakorlat e programpontja. 

 

Hírek

Budapesti tanulmányúton a harmadéveseink

Február végén (19-24 között) a Környezetettudomány szak harmadéves hallgatói a Makovecz-program keretében Budapestre látogattak. A tanulmányút főszervezője dr. Weiszburg Tamás professzor úr volt.

2 hónapja

 

XIX. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia

Idén április 3-5 között kerül sor az évente megszervezett környezettudományi konferenciára, amleyet a debreceni Atommagkutató Intézettel közösen szervezünk. A konferenciára szeretettel várjuk oktatók, kutatók, egyetemi hallgatók és doktoranduszok jelentkezését.

2 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro