MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Hírek /

6 éve

Terepgyakorlat a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

A Kárpát-medence élő természeti környezetének oktatása gyakorlati képzés keretében terepgyakorlat 2018. május 11-15. közötti időszakban zajlott a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban.

Központi helyszíne, valamint a szállás, a Fertőújlakon található Csapody István Természetiskola volt. A programsorozat 2018. május 11-én kezdődött a résztvevő intézmények bemutatásával, az oktatók és a hallgatók ismerkedésével, akik a Kárpát-medence különböző részeiről és intézményeiből érkeztek:

o ELTE, TTK, Savaria Biológiai Tanszék (Szombathelyről),

o II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola, Biológia és Kémia Tanszék (Beregszászról),

o Selye János Egyetem, Tanárképző Kar, Biológia Tanszék (Komáromról),

o Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar, Környezettudomány Tanszék (Kolozsvárról).

A bemutatkozás után, a szerzők jóvoltából megtekinthettük a Vad Balaton című természetfilmet.

A következő napon újult erővel indultunk neki a Kisalföldi homokpusztai (Győrszentiván–Gönyű–Nagyszentjános) egész napos túrának. A meszes homok egészen egyedi növénytársulásoknak ad otthont: évelő nyílt homoki gyep, homoki sztyepp és különböző fás társulások. Néhány – általunk is látott – domináns faj a homoki árvalányhaj (Stipa borysthenica), a magyar csenkesz (Festuca vaginata), a homoki sás (Carex liparicarpos) és a sömörös kosbor (Orchis ustulata). Azon szerencsések közé tartoztunk, akik először figyelhették meg a Nemzeti Park területén eddig még nem jelzett fűrészeslábú szöcskét (Saga pedo), amelyet Tanszékünk hallgatója, Szász Mátyás talált meg. Két ivaréretlen egyedet (lárvát) talált ebből a fajból a védett területen.  A Duna-parton eltöltött rövid idő után, a szállásra érve minden csoport előkészítette az általa otthonról hozott specialitásokat, így új ízeket megismerve, jó hangulat kíséretében zártuk a második napot, egy úgynevezett ,,batyus vacsora’’ keretében.

A terepgyakorlat harmadik napján, 2018. május 13-án Szigetközre utaztunk, egy olyan területre, melyet szárazföldi deltának neveznek. Itt megismerkedhettünk a Duna által folyamatosan átépített tájjal. Ezen a napon kis csapatunkkal, túravezetőnk pontos utasításai szerint, kenukban vízre szálltunk. A nyugodt vízen haladva, a több száz kis sziget közül egyet kiválasztva, megismertük annak jellemző növénytársulásait, melyeknek domináns fajai a fehér fűz (Salix alba) és a parti fűz (Salix elaeagnos), illetve a lágyszárúak közül a leggyakoribbak a sovány perje (Poa trivialis) és a pántlikafű (Phalaris arundinacea). Nem maradhatott el az ízeltlábúak sokasága sem, amelyből leginkább a kabócák (Cicadidae) jelenlétét érezhettük, ugyanis a fűzfa ágain elhelyezkedett lárvák szorgosan “köpködték” a védőburkolatukként szolgáló nedvet. A folyóvíz állatvilágát is gondosan megfigyeltük: ott csillogott a szivárványos ökle (Rhodeus amarus), a pettyes gőte (Lissotriton vulgaris), valamint számos ízeltlábú lárva és puhatestű faj is. Mint minden deltának, így a szárazföldi kis deltának is látványos madárvilága van, ami szemet és fület egyaránt elkápráztat. A nádirigó (Acrocephalus arundinaceus) szüntelen éneke, a kis kócsag (Egretta garzetta), valamint a szürke gém (Ardea cinerea) lassú sétája egyaránt a táj része.

A következő napon, egyben a terepgyakorlat utolsó napján, a Fertő-tó parti vidéke szolgált tanhelyünkként. Reggel betekintést nyertünk a madárgyűrűzés fortélyaiba, valamint gondosan szemügyre vehettük a jelenlévő madarakat. Elkápráztattak tömeges jelenlétükkel a nyári ludak (Anser anser), viszont lekötötte a figyelmünket megannyi különleges faj is, mint például a búbos vöcsök (Podiceps cristatus), a bíbic (Vanellus vanellus) vagy a gólyatöcs (Himantopus himantopus). Mindezek után a nádast benépesítő pókokkal ismerkedhettünk meg, mint például a farkos állaspókkal (Tetragnatha reimoseri), vagy a vízben élő búvárpókkal (Argyroneta aquatica).

Köszönjük dr. Szinetár Csabának és csapatának a szervezőmunkát és a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a Kárpát-medencei terepgyakorlaton. Élmény volt mindannyiunk számára, és reméljük, hogy lesz folytatása!

Hírek

Budapesti tanulmányúton a harmadéveseink

Február végén (19-24 között) a Környezetettudomány szak harmadéves hallgatói a Makovecz-program keretében Budapestre látogattak. A tanulmányút főszervezője dr. Weiszburg Tamás professzor úr volt.

2 hónapja

 

XIX. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia

Idén április 3-5 között kerül sor az évente megszervezett környezettudományi konferenciára, amleyet a debreceni Atommagkutató Intézettel közösen szervezünk. A konferenciára szeretettel várjuk oktatók, kutatók, egyetemi hallgatók és doktoranduszok jelentkezését.

2 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro