MagyarRomânăEnglish

Főoldal / Erasmus /

2020.08.19.

Diákjaink Máltán

Két frissen végzett hallgatónk Erasmus+ hallgatói mobilitási program keretén belül négy hónapos szakmai gyakorlaton vesz részt Máltán, Bahar ic-Caghaq városban.

Ambrus Attila és Székely Tímea több éve barátok; idén egyszerre végeztek,   Attila a mesterképzést, Timi pedig az alapképzést.Végzősökként úgy döntöttek, hogy megpályázzák a nyári szakmai gyakorlatot az Erasmus+ program keretében. Mivel nagyon szeretnek állatokkal foglalkozni, több intézethet, állatkerthez leadták kérésüket az Európai Unión belül. Néhány helyről kedvező választ kaptak, végül a máltai Mediterraneo Marine Parkra (https://mediterraneopark.com/the-park/) esett a választásuk. Nagy örömükre mind a ketten megkapták az ösztöndíjat négy hónapra. Annak ellenére, hogy adminisztratív szempontból minden rendben volt, a járvány miatt megkérdőjeleződött a kiutazásuk. Július közepén a sok izgulás és a záróvizsgák letétele után sikerült elmenniük, mivel Málta úgy döntött, hogy befogadja a román állampolgárokat.

Beszélgetés Timivel az első benyomásokról

Több mint három hete vagytok Máltán. Milyenek a mindennapjaitok?

A programunk elég sűrű. Öt napot dolgozunk a hétből, a két szabadnap viszont változó. A munkaidő a jól bevált nyolc óra fél órás ebédszünettel, de megtörténik, hogy túlórázunk is. Munkaidő alatt nem használhatjuk a telefont, én sokat vagyok kinn a szabadban, a napon, Attila többnyire bent dolgozik.

Miben áll a munkátok?

Én a tengeri emlősökkel foglalkozom, pontosabban palackorrú delfinekkel (Tursiops truncatus) és patagóniai oroszlánfókákkal (Otaria flavescens). A munkám eléggé tágkörű: a takarmány előkészítése, mosogatás, a konyha tisztántartása, medencék körüli takarítás, ugyanakkor a bemutatók alatt beszédet tartok és zenét teszek. Mivel meg vannak elégedve velem, hamarosan az állatok tréningébe is beletanulhatok. Az első két hétben nem volt közvetlen kapcsolatom az állatokkal, csupán távolról szemeztünk egymással. Nagy örömömre, a múlt héttől kezdődően ez változott.

Attila hüllőkkel foglalkozik, de a madaras részlegen is besegít, ha van például etetés vagy papagájbemutató. A hüllős részlegen etet, takarít, segít a bemutatókban. Velem ellentétben ő első perctől közvetlen kapcsolatba került az állatokkal.

Mit csináltok a szabad napokon?

Nagyon sok lehetőség közül választhatunk: vannak közeli és távoli célpontjaink. Bejártuk a várost, a tengerpartot, de voltunk a fővárosban, Vallettában is, illetve a történelmi fővárosban, Mdinában (arabul: Medina) és a szomszédságában levő Rabatban. Mdina ókori területének határában megnéztük a híres Szent Pál Katakombákat (https://heritagemalta.org/st-pauls-catacombs/), amelyek a legrégebbi bizonyítékai a kereszténység létezésének Máltán.

Meglátogattuk a Máltai Nemzeti Akváriumot ahol világító medúzákat (Pelagia noctiluca) láttunk, és egy madárparkot is (BirdPark Malta), ahol lenyűgöztek a flamingók.

Mi a sziget északi részén lakunk – közel a parkhoz, ahol dolgozunk –, de ellátogattunk a déli partra is, ahol megnéztük, és lencsevégre kaptuk a Blue Grotto látványos sziklaformációt is.

Hogyan boldogultok az angol nyelvvel?

Máltán mindenki beszéli az angolt. Az országnak két hivatalos nyelve van: a máltai (ami az arabhoz hasonlít) és az angol. Nyugodtan mondhatom azt, hogy reggeltől estig angolul beszélünk, néha megtörténik, hogy fáradtan hazaérve hirtelen angolul szólunk egymáshoz is. Egyébként egy igazi multikulturális munkaközösségbe csöppentünk: a máltai társak mellett vannak spanyolok, olaszok, angolok, hollandok, egy bolgár, illetve egy francia. A turisták között akadnak szép számban magyarok is, akikkel magyarul beszélünk.

Milyen lehetőségek vannak arra, hogy szakmailag fejlődjetek és képezzétek magatokat?

Ebben a pár hétben sokat tanultunk az állatok gondozásáról, illetve napi szinten használjuk az angol nyelvet. A munkatársak nagyon kedvesek és türelmesek. Személy szerint nagy fejlődésnek tartom azt, hogy megtanultam a közönség előtt beszélni, ami elengedhetetlen a bemutatók során. Attila állandó jelleggel kommunikál a vendégekkel, sőt már bemutatókat is tart. Én éltem egy olyan extra-lehetőséggel is, hogy megtanuljam a könnyű búvárkodást. Beiratkoztam egy tanfolyamra (PADI Open Water Diving Course) aminek az elvégzésével engedélyt kapok a merülésre 18 m-ig. Az elméletet már átvettem, jelenleg a gyakorlati oktatásban részesülök. Az utolsó merülés a sziget északnyugati részén lesz egy népszerű merülőhelyen, ahol korallok vannak, és gazdag a tengeri élővilág.

Hírek

Herman Ottó-éremmel tüntették ki Tonk Szende kollégánkat

Herman Ottó-éremmel tüntette ki a Magyar Természettudományi Társulat tanszékünk oktatóját, dr. Tonk Szende egyetemi docenst.

16 napja

 

Évindító kirándulás a Bácsi-torokban és a Csigadombon

Az évnyitó SapiTúrán az idén is kolozsvárkörnyéki útvonalat választottunk. Első és harmadéves hallgatókkal a Bácsi-torok és a Csigadomb kövületgazdag feltárásait jártuk körbe és megtárgyaltuk a helyhez kötött környezeti problémákat.

1 hónapja

 

Összes hír »

Facebook

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Jog Szak, Kolozsvár

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Filmművészet, Fotóművészet, Média Szak, Kolozsvár

Professzionális weblapkészítés

© 2011 Környezettudomány Tanszék, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Természettudományi és Művészeti Kar, Kolozsvár

Készítette a Weblap.ro